Studijsko putovanje savetnika iz Centra za razvoj programa i udžbenika u Republiku Hrvatsku

356

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Petnaest savetnika iz Centra za razvoj programa i udžbenika su u periodu od 10. do 13. oktobra 2017. godine boravili u Republici Hrvatskoj na studijskom putovanju u sklopu kojeg su posetili Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, jednu srednju školu u Zagrebu, kao i Učiteljski i Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

Razmena iskustava je započela u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, gde je dr Biljana Vranković, načelnica Sektora za izdavaštvo, ukratko predstavila delatnost i ulogu Centra u hrvatskom sistemu obrazovanja. Doc. dr Ružica Vuk sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je zatim govorila o iskustvima Hrvatske u osmišljavanju i realizaciji Cjelovite kurikularne reforme koja se trenutno sprovodi u Hrvatskoj. Iskustva iz susedne zemlje su bila od izuzetne važnosti i koristi za naše savetnike jer se oba sistema obrazovanja suočavaju sa sličnim izazovima u pokušaju reformisanja školstva. Natalija Gjeri Robić je predstavila Okvir za vrednovanje procesa i ishoda učenja, nakon čega je Danijela Pustahija Musulin iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih govorila o srednjem stručnom obrazovanju, odnosno o novim nastavnim programima i procesu odobravanja udžbenika. Mr Matija Batur je predstavio rezultate eksternog vrednovanja novih eksperimentalnih nastavnih programa u srednjem stručnom obrazovanju. U toku ovog susreta vodila se korisna rasprava o procesima reforme, vrednovanju ishoda učenja, koncipiranju nastavnih programa u opštem i stručnom obrazovanju, kao i njihovoj primeni na nivou škola.

Poseta Elektrotehničkoj školi u Zagrebu omogućila je našim savetnicima uvid u  praktični aspekt hrvatskog sistema stručnog obrazovanja. Direktor škole g. Renato Matejaš i njegove kolege nastavnici predstavili su organizaciju i metode rada škole i osvrnuli se na učešće u različitim projektima Evropske Unije koji su podrška kvalitetu nastave, posebno praktične nastave, jer obezbeđuju bolju opremu i stručno usavršavanje nastavnika.

Trećeg dana studijske posete, u četvrtak, 12. oktobra, savetnici iz našeg Centra su posetili Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci i tom prilikom razgovarali sa doc. dr Marinkom Lazarićem, prodekanom za nauku i međunarodnu saradnju, sa dr Majom Verdonik, upravnicom Katedre za metodike nastavnih predmeta humanističkih znanosti i umjetnosti, sa doc. dr Dunjom Anđić, upravnicom Katedre za metodike nastavnih predmeta prirodnih i društvenih znanosti i sa prof. dr Sanjom Tatalović Vorkapić, upravnicom Katedre za obrazovne znanosti. Dr Jasna Arigoni je ukratko predstavila oblike podrške darovitim i talentovanim učenicima u hrvatskom sistemu obrazovanja koji su u mnogim aspektima identični sa oblicima podrške koji postoje u Republici Srbiji.

Poslednji dan studijske posete savetnici su iskoristili za razmenu iskustva sa kolegama sa Filozofskog fakulteta, Odeljenja za pedagogiju. Sa dr Markom Turkom, dr Sinišom Kušićem i asistentkinjom Bojanom Vignjević razgovaralo se o različitim temama: inicijalnom obrazovanju nastavnika, uvođenju nastavnika u posao, kompetencijama stručnih saradnika i direktora škola, usklađivanju zakonske regulative u ovim oblastima posle ulaska u Evropsku uniju, itd.

U svim institucijama savetnici su od domaćina dobili štampane materijale, publikacije i knjige, na osnovu kojih se zaposleni u Zavodu mogu bolje upoznati sa obrazovanjem i vaspitanjem u Hrvatskoj.

Svi učesnici stručne posete su izrazili veliko zadovoljstvo ovim susretima i razmenom iskustava koji predstavljaju temelj za dalje mogućnosti međusobne saradnje.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.