- САРАДЊА ЗАВОДА И „ПОЛИТИКИНОГ ЗАБАВНИКА”

Један од најзначајнијих српских сатиричара, Владимир Булатовић Виб (1931–1994), објашњавајући вишедеценијску приврженост читалачке публике „Политикином забавнику”, упоредио га је са посластицом. С оваквим, „гастрономским” описом осећања које имају читаоци док „гутају” занимљиве приче сложио би се, несумњиво, и највећи део данашњих наставница и наставника основних и средњих школа у Србији, стасалих уз „Забавник” као неки вид свог паралелног образовања и васпитања.

С истим осећањем Завод успоставља сарадњу са „Политикиним забавником” која подразумева да ће се на интернет страници наћи изабрани чланци из овог листа који је одавно постао опште добро, део наше културне баштине и специфична институција која је обележила одрастање и (само)образовање генерација читалаца. Ради се о текстовима са заједничким насловом „С окрајка наше повести – Приче иза завеса прошлости”, насталим у оквиру пројекта суфинансираног из Буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Текстови су својеврстан спој забавног и едукативног и управо је то оно што „Забавник” чини незаменљивим за неформално стицање знања и ширење видика.

Верујемо да ови текстови могу бити од помоћи колегиницама и колегама у томе да покрену знатижељу, мотивисаност, заинтересованост својих ђака и да их подстакну на даље истраживање и дубље стицање знања. Они могу да послуже у формулисању иницијалног питања о одређеној теми, важног за развој критичког мишљења, али и као прилика да се пореде и анализирају тврдње изнете у уџбеницима и научној литератури, са онима које потичу из предања, митова и легенди.

„Забавник је учинио доступном и дигиталну архиву са својим старим бројевима у којима ће наставнице и наставници сигурно наћи још много подстицајног штива за  свој рад.

Сајт Политикиног забавника, као и све бројеве овог часописа у дигиталном формату погледајте путем линка ПРЕУЗМИ испод.

wpChatIcon
ПРИДРУЖИ СЕ 
close-image

БИЛТЕН

Пријавите се за билтен Завода за унапређивање образовања и васпитања и добијајте вести и обавештења директно у Ваше поштанско сандуче.
ПРИЈАВИТЕ СЕ
close-link