Посета делегације Амбасаде Савезне Републике Немачке у Београду

170

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Делегација одељења за културу Амбасаде Савезне Републике Немачке посетила је Завод за унапређивање образовања и васпитања у четвртак, 21.4.2016. године. Састанку су, поред представника Завода, присуствовали господин Јорг Штаносек-Бекер, аташе за културу, политику и штампу, господин Кристијан Рајсмилер, представник Амбасаде СРН за културу, др Борис Менрат, саветник координатор за немачки језик Централе за образовање у иностранству и госпођа Ева Грунд, стручна сарадница за испите ангажована у оквиру пројекта за стицање Немачке језичке дипломе у Србији.

Повод ове посете био је разговор о отварању могуће ближе сарадње Завода и Амбасаде у намери да се разменом искустава и примерима добре праксе допринесе унапређивању образовања на свим нивоима. Добра искуства немачког образовања, нарочито у домену стручног образовања, свакако су модел који би Србија желела да прилагоди и имплементира у свој систем. Након уводне речи директора Завода, проф. др Зорана Аврамовића, који је представио Завод и његове ингеренције, господин Борис Менрат је известио о досадашњој успешној сарадњи Централе за школовање у иностранству са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и ЗУОВ-а у реализацији испита за стицање Немачке језичке дипломе у Србији. Он је изразио задовољство што је овај пројекат заживео у Србији и што је добро примљен како од стране ученика тако и наставника. Искористио је прилику да поред ученика којих је из године у годину све више, похвали наставнике немачког језика који су веома вредни, способни и спремни да се усавршавају и примењују нове методе подучавања.

Господин Рајсмилер је укратко представио како функционише образовни систем у једној федеративној држави као што је Немачка. Договорено је да се у октобру одржи стручни скуп на којем ће представници Министарства покрајине Баварске представити свој образовни систем и објаснити важеће процедуре за објављивање наставних програма, одобравање уџбеника и осталих наставних средстава, као и начин на који се усавршавају наставници. На том скупу ће експерти из Немачке објаснити како функционише стручно образовање и дуални систем, који је добар пример сарадње образовања и привреде ради унапређивања производње и јачање економије.

 

IMG_0539 IMG_0540 IMG_0541 IMG_0542 IMG_0543

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.