ИЗВЕШТАЈ СА СТУДИЈСКОГ ПУТОВАЊА У РЕПУБЛИКУ КОРЕЈУ

663

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

У организацији Амбасаде  Републике Кореје у Београду на студијско путовање су ишла четири представника Завода за унапређивање образовања и васпитања и то директор Завода проф. др Зоран Аврамовић, Оливера Тодоровић МА, Драган Ракита и Александар Маринковић.

У оквиру студијске посете од 13.09.2015. до 19.09.2015. године представници ЗУОВ-а посетили су  The Academy of Korean Studies (AKS), Hankuk University of Foreign study, Sampyung Middle School,  POSCO, као и историјска места: Bulguk Temple, Sukgul Grottо, Daereungwon tombs и Changdeokgung palace у Сеулу.

У оквиру семинара на AKS професорка Ku, Nan Hee је представила нови Корејански курикулум и уџбенички систем, професор Cho, Young-Jun je одржао предавање  о Економском развоју у Јужној Кореји, професорка dr Chung, Kyung Rhan je у оквиру свог излагања представила Корејанску културу и професор Lee, Wan Bom Савремену историју Републике Кореје.

AKS President Lee, Bae Yong
AKS President Lee, Bae Yong

Директор Завода проф. др Зоран Аврамовић представио је Oбразовни систем Републике Србије у раздобљу од 1945. – 2015., као и могућност утицаја корејанског система образовања на српски образовни систем. Оливера Тодоровић, МА, руководилац Центра  за професионални развој у образовању је представила ЗУОВ, Центар за професионални развој запослених у образовању, Професионални развој наставника, васпитача и стручних сарадника, као и Центар за средње стручно образовање. Драган Ракита, саветник координатор је у оквиру свог предавања представио колико и како је Република Кореја заступљена  у уџбеницима географије у Републици Србији, а Александар Маринковић, саветник координатор је представио колико  и како је историја Кореје заступљена у уџбеницима Историје у Републици Србији. О издавању и одобравању уџбеника у Републици Србији излагали су Драган Ракита и Александар Маринковић.

Academy of Korean Studies-AKS
Academy of Korean Studies (AKS)

У дискусији која је била веома конструктивна  сарадници AKS су били на пример заинтересовани за начин  на који наставници у Србији бирају уџбенике, зашто је се Јапанско море на географским картама и уџбеницима не зове Источно или Источно и Jапанско.

Academy of Korean Studies -AKS                                                      Fellowship for Textbook Specialist of Serbia
Academy of Korean Studies (AKS)                 Књига радова учесника семинара, на корејанском и енглеском језику

Уочено је да се у корејанским књигама историје користи назив Југославија уместо Србија. Представници Завода су дали одговарајуће објашњење.

На Hankuk University of Foreign study, на којем 120 студената студира српски језик проф. др Зоран Аврамовић је одржао предавање Књижевност као стуб српског националног културног идентитета. Студенти су приредили перформанс у којем су одиграли Влашко коло и отпевали песму Успомене коју пева група Легенде.

Hankuk University of Foreign Studies                                                             Professor Kim, Hankuk University of Foreign Studies
Hankuk University of Foreign Studies                Professor Kim, Hankuk University of Foreign Studies

Приликом посете средњој државној школи Sampyung Middle School, а која је једна од најбољих у Републици Кореји представници Завода посетили су час физике и час физичког васпитања. Средња школа траје три године и одговара нашем седмом, осмом и првом разреду средње школе. Ученици су у школи сваки дан од 9 до 16 часова. Имају 10 предмета и сви су обавезни. На часу физике је било 36 ученика који су били распоређени  по четворо за 9 столова.

Sampyung Middle School   Sampyung Middle School - 2
Sampyung Middle School

POSCO је највећа железара у Јужној Кореји. Руда се увози из Aустралије. Половина производње се извози а друга половина се дистрибуира фирмама као што су Самсунг, Хундаји…

Sukgul Grotto је једно од највећих светилишта за будисте и под заштитом је УНЕСКА. У њему се налази најстарији Буда на свету, а трећи по величини.


Suwon HwaSeong Fortress

Студијска посета Републици Кореји омогућила је представницима Завода да се увере у квалитет њеног образовног система и била је то прилика да се доживи необично успешан развој друштва и привреде  Републике Кореје. А такав успех не може да се оствари без квалитетног образовања и његове тесне везе са економским, друштвеним и културним потребама.

Искуства стечена у  Републици Кореји, свакако ће бити од велике користи у раду ЗУОВ-а али и за образовно-васпитни систем и  праксу Републике Србије.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.