IZVEŠTAJ SA STUDIJSKOG PUTOVANjA U REPUBLIKU KOREJU

663

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U organizaciji Ambasade  Republike Koreje u Beogradu na studijsko putovanje su išla četiri predstavnika Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i to direktor Zavoda prof. dr Zoran Avramović, Olivera Todorović MA, Dragan Rakita i Aleksandar Marinković.

U okviru studijske posete od 13.09.2015. do 19.09.2015. godine predstavnici ZUOV-a posetili su  The Academy of Korean Studies (AKS), Hankuk University of Foreign study, Sampyung Middle School,  POSCO, kao i istorijska mesta: Bulguk Temple, Sukgul Grotto, Daereungwon tombs i Changdeokgung palace u Seulu.

U okviru seminara na AKS profesorka Ku, Nan Hee je predstavila novi Korejanski kurikulum i udžbenički sistem, profesor Cho, Young-Jun je održao predavanje  o Ekonomskom razvoju u Južnoj Koreji, profesorka dr Chung, Kyung Rhan je u okviru svog izlaganja predstavila Korejansku kulturu i profesor Lee, Wan Bom Savremenu istoriju Republike Koreje.

AKS President Lee, Bae Yong
AKS President Lee, Bae Yong

Direktor Zavoda prof. dr Zoran Avramović predstavio je Obrazovni sistem Republike Srbije u razdoblju od 1945. – 2015., kao i mogućnost uticaja korejanskog sistema obrazovanja na srpski obrazovni sistem. Olivera Todorović, MA, rukovodilac Centra  za profesionalni razvoj u obrazovanju je predstavila ZUOV, Centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, Profesionalni razvoj nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika, kao i Centar za srednje stručno obrazovanje. Dragan Rakita, savetnik koordinator je u okviru svog predavanja predstavio koliko i kako je Republika Koreja zastupljena  u udžbenicima geografije u Republici Srbiji, a Aleksandar Marinković, savetnik koordinator je predstavio koliko  i kako je istorija Koreje zastupljena u udžbenicima Istorije u Republici Srbiji. O izdavanju i odobravanju udžbenika u Republici Srbiji izlagali su Dragan Rakita i Aleksandar Marinković.

Academy of Korean Studies-AKS
Academy of Korean Studies (AKS)

U diskusiji koja je bila veoma konstruktivna  saradnici AKS su bili na primer zainteresovani za način  na koji nastavnici u Srbiji biraju udžbenike, zašto je se Japansko more na geografskim kartama i udžbenicima ne zove Istočno ili Istočno i Japansko.

Academy of Korean Studies -AKS                                                      Fellowship for Textbook Specialist of Serbia
Academy of Korean Studies (AKS)                 Knjiga radova učesnika seminara, na korejanskom i engleskom jeziku

Uočeno je da se u korejanskim knjigama istorije koristi naziv Jugoslavija umesto Srbija. Predstavnici Zavoda su dali odgovarajuće objašnjenje.

Na Hankuk University of Foreign study, na kojem 120 studenata studira srpski jezik prof. dr Zoran Avramović je održao predavanje Književnost kao stub srpskog nacionalnog kulturnog identiteta. Studenti su priredili performans u kojem su odigrali Vlaško kolo i otpevali pesmu Uspomene koju peva grupa Legende.

Hankuk University of Foreign Studies                                                             Professor Kim, Hankuk University of Foreign Studies
Hankuk University of Foreign Studies                Professor Kim, Hankuk University of Foreign Studies

Prilikom posete srednjoj državnoj školi Sampyung Middle School, a koja je jedna od najboljih u Republici Koreji predstavnici Zavoda posetili su čas fizike i čas fizičkog vaspitanja. Srednja škola traje tri godine i odgovara našem sedmom, osmom i prvom razredu srednje škole. Učenici su u školi svaki dan od 9 do 16 časova. Imaju 10 predmeta i svi su obavezni. Na času fizike je bilo 36 učenika koji su bili raspoređeni  po četvoro za 9 stolova.

Sampyung Middle School   Sampyung Middle School - 2
Sampyung Middle School

POSCO je najveća železara u Južnoj Koreji. Ruda se uvozi iz Australije. Polovina proizvodnje se izvozi a druga polovina se distribuira firmama kao što su Samsung, Hundaji…

Sukgul Grotto je jedno od najvećih svetilišta za budiste i pod zaštitom je UNESKA. U njemu se nalazi najstariji Buda na svetu, a treći po veličini.


Suwon HwaSeong Fortress

Studijska poseta Republici Koreji omogućila je predstavnicima Zavoda da se uvere u kvalitet njenog obrazovnog sistema i bila je to prilika da se doživi neobično uspešan razvoj društva i privrede  Republike Koreje. A takav uspeh ne može da se ostvari bez kvalitetnog obrazovanja i njegove tesne veze sa ekonomskim, društvenim i kulturnim potrebama.

Iskustva stečena u  Republici Koreji, svakako će biti od velike koristi u radu ZUOV-a ali i za obrazovno-vaspitni sistem i  praksu Republike Srbije.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.