Poseta delegacije predstavnika Centra za obrazovno i psihološko savetovanje iz Norveške

188

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Delegacija predstavnika Centra za obrazovno  i psihološko savetovanje iz Dramena u Norveškoj  posetila je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u četvrtak, 26.5.2016. godine.

Povod ove posete bila je razmena iskustava naših institucija i otvaranje mogućnosti za saradnju u okviru delatnosti kojima se bave ove ustanove.  Direktor Zavoda, prof. dr Zoran Avramović je pozdravio kolege iz Norveške i istakao veoma bliske veze Norveške i Srbije koje su deo našeg kulturnog identiteta i dugogodišnje saradnje.

Savetnik Centra razvoj programa i udžbenika Jelena Vićovac je predstavila ingerencije Zavoda i delatnost Centara  i Sektora Zavoda. Rukovodilac Sektora za specifična pitanja dr Zorica Popović je predstavila delatnost ovog sektora  i projekte koji su realizovani u proteklom periodu. Nakon izlaganja naših savetnika, direktorka Centra za obrazovno i psihološko savetovanje iz Dramena je predstavila specifičnosti ustanove iz koje dolazi i veoma širok spektar delatnosti koje pružaju  korisnicima iz osetljivih grupa, deci sa različitim teškoćama i smetnjama u razvoju i izbeglicama.

Rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika Eleonora Vlahović je predstavila  iskustvo Srbije  sa izbeglicama tokom NATO bombardovanja i rata na ovim prostorima 1999. godine.  Ova tema je bila izuzetno značajna za kolege iz Norveške koji se susreću sa veoma velikim brojem izbeglih lica i problemima integracije porodica i dece u novu sredinu. Diskusija nakon prezentacije je bila izuzetno korisna za naše kolege iz Dramena a savetnici iz Zavoda su saznali kako funkcioniše obrazovni sistem i podrška deci iz osetljivih grupa.

Nakon  programa u Zavodu, gosti iz Norveške su prisustvovali časovima u školama koje realizuju inkluzivno obrazovanje. Posetili smo tri škole na opštini Zvezdara. U školi „Despot Stefan Lazarević“ u Mirijevu jedna je prisustvovala času engleskog jezika. Druga grupa je bila u školi „Veljko Dugošević“ na Zvezdari na času matematike. Treća grupa je prisustvovala času izbornog predmeta Narodna tradicija u školi „Stevan Sinđelić“. Posle časova je organizovana razmena iskustava sa nastavnicima i saradnicima iz škola i gostima iz Norveške.

Koleginice iz Norveške su ponele izuzetne utiske iz Beograda i Zavoda  i dragocena saznanja o temama  kojima smo se bavili tokom njihove posete.

IMG_0551    IMG_0552   IMG_0558  IMG_0564   IMG_0568

IMG_0573   IMG_0575

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.