Обука наставника који остварују образовно-васпитни рад у иностранству

771

Завод за унапређивање образовања и васпитања и Министарство просвете Републике Србије организовали су и реализовали системску обуку за наставнике који се упућују на рад у иностранству и остварују образовно-васпитни рад на српском језику за ученике српског порекла, који привремено или трајно живе у иностранству, а који су се изјаснили за овај вид наставе.

Ова тродневна обука је одржана 24, 25. и 26 јула 2024. у Хотелу М у Београду. Програм су свечано отворили министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић и директор Завода др Златко Грушановић. Они су пожелели наставницима успех у раду, а том приликом, истакнута је важност континуираног заједничког деловања на развијању свести о значају српског језика у очувању националног и културног идентитета и у успостављању трајних веза са отаџбином. Општи циљ програма јесте унапређивање предметно- методичких, дидактичких, педагошких и психолошких компетенција наставника за рад у комбинованом одељењу, за примену тематске и пројектне наставе, као и за примену индивидуализованог приступа настави. Теме обухваћене обуком, односиле су се на организацију, начин остваривања и функционалне аспекте образовно-васпитног рада у иностранству. Програм је манифестовао богатство садржаја и остварен је кроз динамичну смену активности које су обухватале појашњења кључних теоријских концепата, презентације, дискусије, групни и индивидуални рад учесника, и нудиле су одговарајуће садржаје и практичне примере, одмах применљиве у пракси. Први дан обуке обраћао се кључним аспектима организације образовно-васпитног рада у иностранству, планирању и остваривању квалитетне наставе. Другог и трећег дана, разматрала су се различита садржајна, методичка, организациона и друга важна питања везана за начине и поступке рада, који доприносе остваривању оптималних постигнућа ученика. Посебну вредност  програму пружили су оригинални примери и аутентичне ситуације из наставне праксе, које су припремили наставници са искуством у образовно-васпитном раду у иностранству. На самој завршници обуке наставницима је представљена методологија електронског штива „Моја отаџбина Србија“, које припрема Завод заједно са сарадницима из Министарства просвете и образовне праксе. Наведени ресурс ће пружати додатни вид подршке у учењу српског језика, развијању језичких вештина, неговању културе и традиције, јачању осећаја припадности свом народу и одржању националног идентитета, и оно је намењено свим заинтересованим учесницима процеса. Наставници су позвани да шаљу своје идеје и материјале за које сматрају да могу допринети квалитету датог извора. Током програма уприличена је и свечана додела награда са Васкршњег конкурса 2024, а уручено је и признање колега за посвећеност, дугогодишњи рад и допринос квалитету наставе на српском језику у иностранству.

Реализатори догађаја били су стручњаци из академске заједнице, образовне праксе, Министарства просвете и ЗУОВ-а (др Милан Пашић, Министрство просвете; др Славица Јашић, Министарство просвете; Љиљана Симовић, Министарство просвете; Јасна Радојичић, Министарство просвете; Биљана Букинац, координаторка образовно-васпитног рада у иностранству, Министарство просвете; Татјана Хот, професорка разредне наставе, МА, ОШ „1300 каплара“, Београд, координаторка образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству; Марија Преизовић, професорка српске књижевности и језика, ОШ „Стефан Дечански“, Београд, координаторка образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству; Бојана Ракоњац, професорка српског језика и књижевности, редовна наставница у Допунској школи у Франкфурту; Марија Алексић, дипломирани филолог за књижевност и српски језик, ОШ „Вук Караџић“, Блажево, редовна наставница у Допунској школи у Берлину; Татјана Филиповић, професорка разредне наставе, ОШ „ Вук Караџић“ Прибој, редовна наставница у Допунској школи у Хамбургу; проф. др Бошко Сувајџић, Филолошки факултет Универзитета у Београду, Београд; проф. др Небојша Маринковић, Филолошки факултет Универзитета у Београду, Београд; проф. др Весна Крајишник, Филолошки факултет Универзитета у Београду, Београд; проф. др Небојша Маринковић, Филолошки факултет Универзитета у Београду, Београд; Зоран Перишић, професор разредне наставе, ОШ „Стеван Сремац“, Београд; мр Снежана Милошевић Јешић, ЗУОВ; Дејана Милијић Субић, ЗУОВ; мср Виолета Влајковић Бојић, ЗУОВ).

Програм носи 24 сата стручног усавршавања, бесплатан је за учеснике, а обезбеђено је и онлајн праћење садржаја за колегинице и колеге који нису били у могућности да похађају његову непосредну реализацију. Очекује се да ће обука пружити помоћ и стручну подршку у остваривању процеса наставе и учења и допринети осећају сигурности у раду и успешној реализацији овог вида наставе.