Конкурс „Сазнали на семинару – применили у пракси“ 2018. године одржан је по осми пут. Из године у годину број заинтересованих за наш конкурс све више расте. Од скромних почетака пре осам година када се позиву на конкурс пријавило само пар десетина радова, ове године је у Завод стигло 112 пријављених радова. Оваквој тенденцији раста запослени у Центру за професионални развој запослених у образовању посебно се радују, јер то доприноси и њиховом континуираном професионалном развоју. Из године у годину труде се да унапреде услове конкурса, јер тим путем добијају преко потребне информације за унапређивање не само везане за наведени конкурс, већ и за унапређивање процедуре одобравања програма сталног стручног усавршавања који се објављују у „Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника“  и њиховог праћења.

Комисије су од 112 пристиглих радова 49 радова предложили за Базу радова конкурса „Сазнали на семинару и применили у пракси“, а од овог броја радова 17 радова је предложено за награду.

Кандидати чији су радови предложени за награду представљали су своје радове пред комисијом коју чини пет чланова Централне комисије и саветници-координатори из свих области.

Сваки кандидат је имао десет минута на располагању да презентује свој рад. По завршетку презентација чланови комисије гласали су за награде и образлагали своја мишљења.

Прву награду према гласовима комисије добила је Драгана Дејановић из Београда, ОШ „Иво Андрић“, са радом „Школски електронски часопис у служби креативности ученика“.

Другу награду добила је Татјана Чубрило Јовановић из Београда, ОШ „22. октобар“, са радом под називом „Учити о Холокаусту“.

Трећу награду добио је Звонко Гашпаровић из Новог Сада, ЕТШ „Михајло Пупин“, за рад „Е-твининг за почетнике – први кораци“.

Интересантно је да је великом већином гласова одлучено да се додели специјална похвалница Ненаду Пантићу из Београда, ОШ „Сава Шумановић“, за рад „Једна мала лопта може покренути свет“.