back to top

НАЈЧЕШЋА ПИТАЊА И ОДГОВОРИ - ОБУКА ЗА ДЕЖУРНЕ НАСТАВНИКЕ

Како приступити обуци

Обука се налази на новој ЗУОВ платформи “Пасош за учење – ШКОЛЕ”. Платформи се приступа директно преко линка zuov.learningpassport.org или преко дугмета за приступ платформи на овој страници

Регистрација на платформу је једноставна и врши се помоћу мобилног телефона – није потребна лозинка и корисничко име за улаз на платформу већ се налог на платформи креира уписивањем броја телефона, на који ће затим стићи СМС са кодом за приступ.

До када могу да завршим обуку

Обука је доступна и отворена у периоду од 9.6.2023. до 20.6.2023. године (до 23:59 часова). Обука је немодерирана (нема водитеља обуке) што подразумева да сваки наставник самостално пролази кроз садржај обуке у време које њему одговара, али у предвиђеном термину (горе наведеном временском периоду).

Да ли је обука акредитована

Обука је акредитована и носи 8 бодова стручног усавршавања

Да ли је обука обавезна

Да, обука је обавезна за све дежурне наставнике на Завршном испиту у основном образовању. Директор школе има обавезу да провери да ли су сви дежурни наставници завршили ову обуку.

Не стиже ми код за пријаву на платформу

ОДГОВОР 1: Постоји шанса да је платформа веома оптерећена због броја корисника који је тренутно користе. Причакајте који минут и освежите прозор вашег прегледача (тастер Ф5 на тастатури или иконица кружне стрелице у горњем левом делу прозора вашег прегледача), па пробајте поново да се регистујете.

ОДГОВОР 2: Проверите да ли сте унели тачан број телефона (посебно обратите пажњу да ли сте изабрали исправан код за Србију – +381)

ОДГОВОР 3: Уколико сте уписали исправан број телефона, а код и даље не стиже, кликните на дугме RESEND како би вам се послао нови код.

Не могу да наставим обуку након странице са видео упутством

Видео морате одгледати до краја. Прозор са видео упутством мора бити стално отворен док се видео не заврши (није могуће премотавање видеа приликом првог гледања). Када се заврши видео прилог, аутоматски ће се отворити могућност преласка на следећу страницу.

Не могу да наставим обуку након странице ТЕСТ

Тест је потребно положити са 100% успешности. Број покушаја решавања теста није ограничен. Тек када тест положите са 100% успешности отвориће вам се следећа страница обуке.

Да ли сам завршио обуку

Уколико су вам се отвориле странице ЕВАЛУАЦИЈА и РЕГИСТРАЦИЈА и уколико сте попунили податке на овим страницама – завршили сте обуку. На последњој страници СЕРТИФИКАТ генерисано вам је привремено уверење.

Када ћу добити право уверење од ЗУОВ-а

На основу података које сте унели на страници РЕГИСТРАЦИЈА, ЗУОВ ће генерисати уверење за вас. Уверења се генеришу тек након што обуку заврше сви полазници и када се обраде подаци. Време и начин преузимања уверења ће бити објављен на сајту zuov.gov.rs

Шта је то привремено уверење

Привремено уверење је аутоматски генерисано уверење на платформи Пасош за учење. Ово уверење је важеће док ЗУОВ не изда уверење у складу са чланом 13. став 2 Правилника о сталном стручном усавршавању. Време и начин преузимања уверења ће бити објављен на сајту zuov.gov.rs

Завршио сам све обавезе и дошао до странице СЕРТИФИКАТ. Али привремено уверење никако да се генерише - само врти и врти...

Уколико је већи број тренутних полазника на обуци, може се десити да је систему потребнo више времена да генерише привремено уверење. У овом случају се вратите на почетну страну платформе (кликом на лого ЗУОВ у горњем левом углу прозора) и затим на почетној страници кликните на линк ПОГЛЕДАЈ СЕРТИФИКАТЕ. Појавиће вам се прозор са вашим сертификатима. Кликните на сертификат, а затим на дугме ПРЕУЗИМАЊЕ СЕРТИФИКАТА.

Нисам попунио своје податке на страници РЕГИСТРАЦИЈА. Да ли ћу добити ЗУОВ уверење

Не. Уколико наставник није попунио податке на страници РЕГИСТРАЦИЈА, ЗУОВ неће бити у могућности да генерише уверење, Да би се уверење генерисало потребно је да поново уђете у обуку и на страници РЕГИСТРАЦИЈА попуните тражене податке. Подаци морају бити уписани најкасније до 20.6.2023. до 23:59 часова.

Нисам дежурни наставник, да ли могу похађати обуку

Да.