Пројекат Дуал ВЕТ Пројекат Србија

44

У просторијама Завода, 03. и 04. маја 2023. године, одржана је прва радионица у оквиру пројекта „Дуал ВЕТ Србија“. Пројекат има за циљ развијање и унапређивање дуалног образовања у Србији. Предвиђено време реализације пројекта је од маја 2023. године до 2027. године.

 Радионици су присуствовали представници и експерти Швајцарског савезног универзитета за стручно образовање и обуку (СФУВЕТ), Швајцарске канцеларије за сарадњу (СДЦ), Аустријске развојне агенције (АДА), Привредне коморе Србије и Завода за унапређивање образовања и васпитања Србије.

Завод за унапређивање образовања и васпитања, је задужен за компоненту 3 Пројекта „Израда курикулума за дуални модел образовања“, и у оквиру те теме организована је радионица „Методологија за развој курикулума за дуални модел образовања“. Том приликом партнерима је представљен образовни систем Републике Србије са акцентом на дуални модел образовања док су партнери из Швајцарске дали приказ њихове методологије израде курикулума у дуалном образовању. Након тога радило се на предлозима и моделима које би представљали синтезу швајцарског и српског приступа развоју наставног плана и програма.

Договорено је да се у оквиру пројекта израде радне ситуације за пет постојећих образовних профила који се реализују по дуалном моделу као и да се пилотира пет нових образовних профила по новој методологији која ће такође бити продукт пројекта.