Наставник математике из Пожаревца Иван Арсенијевић је нови просветни првак Србије у шаху

2180

3. Првенство просветних радника Србије у шаху „Проф. др Љубомир Љуба Протић 2024

У централној читаоници Дома културе „Студентски град“, 16. јануара 2024. године, одржано је 3. Првенство просветних радника Србије у шаху „проф. др Љубомир Љуба Протић 2024“. Организатори су били Завод за унапређивање образовања и васпитања и Шаховски савез Србије.

У конкуренцији 50 просветних радника из целе Србије, после седам одиграних кола титулу просветног првака Србије за 2024. годину освојио је мајсторски кандидат и наставник математике у основној школи „Свети Сава“ у Пожаревцу Иван Арсенијевић. Турнир је завршио са 5 победа и два ремија и са укупно 6 освојених поена заслужено тријумфовао. Са пола поена мање, друго и треће место овојили су Славољуб Марковић и ФМ Душан Микичић, обојица пензионисани просветни радници.

Пре почетка учеснике су поздравили директор Завода за унапређивање образовања и васпитања др Златко Грушановић и председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић. Био је ово још један од оних дана који ће бити уписани у историју шаха и просвете у Србији. Данас је на веб сајту Завода за унапређивање образовања и васпитања (https://zuov.gov.rs/sna/) објављен програм „Шах – више од игре“, као слободна наставна активност за 5. и 6. разред. Овим се шах после краће паузе поново вратио у образовни систем Републике Србије.

Слободне наставне активности (СНА) су део плана наставе и учења који школа планира Школским програмом и Годишњим планом рада. Ученици у сваком разреду, од петог до осмог, бирају један од три програма СНА који школа нуди што значи да ће сваки ученик током другог циклуса основног образовања и васпитања похађати четири различита програма. Ученици и њихови родитељи се пре избора упознају са понуђеним програмима на часу одељенског старешине, на родитељском састанку, путем сајта школе лифлета и др. Одабрани програми СНА су за ученика обавезни, са фонд од једног часа недељно а успех се изражава описном оценом и не утиче на општи успех.

Др Милољуб Албијанић је присутне упознали са ликом и делом проф. др Љубомира Љубе Протића и представио књигу „Реч о Љуби“ која је издата само дан раније. Прве примерке књиге је уручио супрузи Буби и сину Душану.

Званичан почетак турнира су обележила повлачења првих потеза на водећим таблама, а извели су их др Златко Гуршановић, Драган Лазић, председник ГО Нови Београд Бојан Бован и др Милољуб Албијанић.

Играло се 7 кола по швајцарском систему игре са темпом игре од 10 минута плус 5 секунди за сваки одиграни потез. Податак да је турнир регистрован код ФИДЕ (Светска шаховска федерација) довољно говори о жељи организатора да овај догађај буде од престижног значаја за све просветне раднике у Србији. За све учеснике су обезбеђене награде и захвалнице, а најуспешнијима на турниру и у више такмичарских категорија припали су пехари, медаље и специјалне награде.

Свеукупни победник турнира Иван Арсенијевић је уједно најуспешнији такмичар у категорији „Основне и средње школе“. Други у овој категорији је био инетернаицонални мајстор Јован Тодоровић (ОШ „Бановић Страхиња“ – Чукарица), а трећи ФМ Горан Јелић (Филолошка гимназија – Београд).

Најуспешније шахисткиње на турниру су биле: др Марија Марчетић (Висока пословна школа струковних студија Блаце), Нинослава Ћиповић (Земунска гимназија) и Тамара Сердаревић (Предшколска установа „11. април“ – Нови Београд).

Награђени по категоријама су:

Универзитет – ФИДЕ мајстор проф. др Драган Попадић (Филозофски факултет у Београду), др Ненад Равић (Висока школа за пословну економију ПЕП из Београда) и треће место проф. др Зоран З. Петровић (Математички факултет у Београду).

Предшколске установе – Тамара Сердаревић, Горан Рајковић и Милан Ковачевић, сви из Предшколске установе „11. април“ Нови Београд.

Просветни пензионери – Славољуб Марковић,  проф. др Душан Микичић и Миодраг Полексић.

Јавна управа и јавна служба – Милан Бошковић и Гордана Митровић (сви некада радници Завода за унапређивање образовања и васпитања).

Турнир су успешно судили међународне шаховске судије проф. др Владица Андрејић и Раде Гољовић.

Резултати и комплетна статистика турнира може се видети на следећој веб адреси:
https://chess-results.com/tnr873695.aspx?lan=1&art=1&rd=7&turdet=YES

Текст о проф. др Љуби Протићу са Конференције „Реч о Љуби“ одржаној у Заводу 25. јануара 2020. године

КОНФЕРЕНЦИЈА
РЕЧ О ЉУБИ – животна, духовна и душевна димензија
Београд, 25. јануар 2020. године
(Завод за унапређивање образовања и васпитања, ул. Фабрисова 10)

БОРАЦ ЗА МЕСТО ДРЕВНЕ ИГРЕ У СРПСКОЈ КУЛТУРИ

У вечерњим сатима, тог 18. децембра 2016. године, и српски шах је изгубио проф. др Љубомира Љубу Протића, истинског љубитеља и поклоника древне игре.

Данас (25. јануар 2020. године), на дан Љубиног рођења,  Љубин Завод, Завод за унапређивање образовања и васпитања исписује нове странице српске шаховско-просветне историје, успоставља традиционално такмичење просветних радника Србије у шаху које ће носити Љубино име. Данас ће се одиграти прво Првенство просветних радника Србије у шаху „проф. др Љубомир Љуба Протић“.

Професор Протић је рођен 25. јануара 1943. у Љубовији (Азбуковица). У богатој професионалној каријери обављао је велики број значајних дужности. Био је редовни професор и продекан Математичког факултета Универзитета у Београду, професор и директор Математичке гимназије, помоћник министра просвете, директор Завода за унапређивање образовања и васпитања, члан Савета Епархије Београдско-карловачке Српске Православне Цркве.

Као директор Завода одлучујуће је утицао на развој шаха у Србији. Под његовим будним оком, шах је као изборни предмет нашао место у образовном систему Републике Србије. Корисним саветима и смишљеним предлозима усмеравао је и на крају довео до циља тим који је радио на том послу. Било је сасвим природно да му 4. септембра 2007. припадне част да симболично повуче први потез у Основној школи „Вук Караџић“ у Вршцу (коју је похађао и први српски велемајстор Бора Костић), чиме је и званично започела настава шаха у школама у Србији, што су медији пренели као вест историјског значаја.

Тих година, Завод је, на челу са професором Љубом, покушавао да шах врати на место у друштву које му по значају и припада. Организовао је, помагао или иницирао бројне шаховске манифестације: Универзитетске шаховске мечеве на даљину Београд – Далас, пријатељске мечеве ШК „Богослов” – Завод, округле столове, трибине и шаховске обуке васпитача, наставника и професора широм Србије, симултанке наших истакнутих велемајстора по школама… Још и данас се на нашем Косову препричава гостовање Завода у Основној школи „Краљ Милутин” у Грачаници, 24. јуна 2009. године, када је велемајстор Александар Матановић одиграо симултанку после дуго замрлог шаховског живота. У Заводу су организоване и прославе међународних медаља које су освајали наши шаховски проблемисти.

Велика је била љубав професора Љубе Протића према шаху. Где год се налазио и где год радио, шаховска табла и фигуре су биле део његовог амбијента. Увек је налазио времена да одигра партију и поприча о актуелним шаховским дешавањима у свету и код нас. Играо је са децом, студентима, колегама професорима, пензионерима… Био је редовни учесник свих студентско-професорских турнира на Универзитету, редован посетилац шаховских догађаја у граду… За таблом, или као капитен, предводио је на бројним такмичењима екипе Математичке гимназије, Математичког факултета и Завода.

Био је човек, како се некада говорило: „пун добровоље старог кова”. Наше друштво и шаховска Србија одласком професора Љубе трпе велики губитак, али сви који смо од њега учили и са њим радили добро смо упамтили за какву се Србију борио. Хвала му, у име шаховске Србије, на свему!