Predstavljen zbornik „MLADI I SRBISTIKA“

213

U Obrazovno-kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću proteklih dana realizovani su kursevi za srednjoškolce posvećeni srpskom jeziku, kulturi i folkloristici. Njih pedesetak iz Srbije i Republike Srpske, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja bavili su se temama koje su zamišljene kao temelj škole nacionalnih nauka u Tršiću, a u završnici kursa predstavljen im je zbornik radova nastalih tokom prošlogodišnje radionice, koje su potpisali njihovi vršnjaci. Predstavljanju knjige prisustvovali su predavači, članovi Upravnog odbora OKC „Vuk Karadžić“ i predstavnici gradske uprave Loznice.

– Ovaj zbornik možda medijski nije toliko atraktivan, ali je u životu kulture i obrazovanja u Srbiji izuzetno značajan. Već dve godine u Tršiću žive kursevi nacionalnih disciplina, lingvistički i kursevi srpskog jezika, folkloristike i srpske kulture, a pred nama je rezultat prvih kurseva „Mladi i srbistika“, održanih 2018. godine, gde su polaznici bili srednjoškolci, većinom gimnazijalci, koji su dali svoje prve naučne radove – rekao je profesor dr Aleksandar Jovanović, član Uređivačkog odbora i rukovodilac kursa srpske kulture.

Direktorka OKC „Vuk Karadžić“ Aleksandra Purić izrazila je zadovoljstvo i istakla da je velika čast učestvovati u ovakvom projektu. Ona je poručila da učesnici kurseva iz Tršića odlaze sa novim znanjima i utisima koje će preneti svojim vršnjacima i pozvati ih da učestvuju u nekim budućim radionicama. Purićeva je dodala da srednjoškolci iz Tršića odlaze kao ambasadori srpskog jezika, kulturnog nasleđa i naše tradicije i poželela da neko od njih ponovo dođe, ali kao predavač. Profesor Miloš Kovačević, prvi čovek lingvističkog kursa istakao je da je zbornik ogledalo rada i dabi bez te knjige sve drugo bilo prazna priča.

– Od prvog dana sam govorio da, ako nemamo ovaj rezulztat, niko nam neće verovati da ozbiljno radimo. Najveću zaslugu imaju mentori i učenici, potpisnici radova. Nažalost, zbornik je skoro na silu izboksovan u ovoj godini i da nije bilo velikog entuzijazma i onih koji su svim silama želeli da pokažu šta predstavlja Tršić za srpsku kulturu, ovog zbornika ne bi bilo. Zbornik je rezultat onoga što smo dogovorili prošle godine bez obzira na to da li će ga biti ove i naredne godine. Ako nema pravog početka, ne može biti ni tradicije. Kada smo planirali kako ovaj centar treba da radi, zamislili smo da to bude legitimacija srpskih nacionalnih disciplina, predstavljena kroz viziju mladih, ne samo Srbiji, već i čitavom svetu. Jezik je prvi pokazatelj postojanja jedne države. U zborniku su 23 rada koji pokazuju koliko mladi žele da budu baštinici vlastite kulture i istorije. Nema toga bez jezika, književnosti i istorije. Radovi su srbistički nacionalni zalog za budućnost. U knjizi su zadati visoki dometi i oni obavezuju – poručio je profesor Kovačević.

O radovima je govorila i profesorka Danka Lajić Mihajlović, rukovodilac kursa folkloristike i narodne književnosti, dok je podršku za budući rad ovakvih radionica u ime resornog ministarstva obećala Sanja Radmilović, savetnica ministra prosvete. Ona je istakla da je od velikog značaja činjenica da je država svesna važnosti postojanja ovakvog centra i što se potrudila da ga što pre stavi u funkciju. Kako je rečeno na predstavljanju zbornika, njegovo objavljivanje podržali su mnogi, među kojima i član Upravnog odbora Centra profesor dr Veljko Brborić sa Filološkog fakulteta, besednik na prošlogodišnjem Vukovom saboru, dok je štampanje obezbedio dr Zlatko Grušanović, direktor Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.