Размена искуства са страним стручњацима у области предшколског васпитања и образовања

112

У периоду од 22. до 25.маја 2017. организовано је неколико активности са гостима из Белгије, Ирске и Хрватске у оквиру пројекта „Унапређивање квалитета предшколског васпитања и образовања кроз пилотирање нацрта Основа програма предшколског васпитања и образовања“. Пројекат је резултат заједничке иницијативе Завода за унапређивање образовања и васпитања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Института за педагогију и андрагогију и Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији.
Првог дана организован је скуп са проф. др Норин Хејс са Тринити колеџа, Универзитета у Даблину, која је представила ирски програм Aistear, који је заснован на истој концепцији на којој се заснива и нацрт програма који се пројектом пилотира у Србији, са посебним освртом на процес инклузије. На скуп су учествовали представници предшколских установа које су у пилоту, установа које образују васпитаче, стручних удружења, Националног просветног савета, невладиних организација, МПНТРа, ЗУОВа и ЗВКОВа који су имали прилику да размене идеје и искуства рада на програму са гошћом из Ирске.

23.5.2017. у хотелу Хајат организована је конференција Кључне димензије развоја квалитета у предшколском васпитању и образовању – Основе програма предшколског васпитања и образовања на којој су представљене реформске иницијативе, иновативни приступи у Србији као и међународне праксе у примени савремених основа програма и оквира квалитета предшколског васпитања и образовања. У уводном делу учеснике су поздравили Министар просвете, науке и технолошког развоја, господин Младен Шарчевић, директор ЗУОВа, господин Зоран Аврамовић, директор ЗВКОВа, господин Бранислав Ранђеловић, директорка Швајцарске канцеларије за развој и сарадњу у Србији, госпођа Урсула Лаубли и директор канцеларије УНИЦЕФа у Србији Мишел Сент Лот. Презентације су имали стручњаци из иностранства (Јан Петерс из Белгије, Норин Хејс из Ирске и Лидија Вујчић из Хрватске) као и неколико предавача из Србије. У раду конференције учествовало је преко 200 гостију коју су на различите начине повезани са предшколским васпитањем и образовањем. У оквиру завршне активности реализоване су три паралелне сесије, односно три радионице које су водили Јан Петерсон, Норин Хејс и представници ЦИПа. На тај начин, учесници су, у мањим групама, имали прилику да интензивно размењују мишљења и искуства.

У среду, 23. маја 2017. у просторијама ЗВКОВа гост из Белгије, Јан Петерс је са мањом групом учесника разменио искуства о процесу вредновања квалитета предшколског васпитања и образовања. ЗУОВ су представљале саветнице Сандра Бацковић и Снежана Јешић Милошевић.

У четвртак, 25.5.2017. је Јан Петерсон одржао фокус групу са релевантним учесницима образовне политике и праксе предшколског васпитања и образовања у циљу рада на извештају о квалитету предшколског васпитања и образовања у Србији. Представник Завода је била Сандра Бацковић.
Учесници су сва четири догађаја проценили као врло корисна уз констатацију да су проблеми са којима се Србија у овој области суочава идентични као и у другим земљама и да су решења којима тежимо у складу са савремени концептима предшколског васпитања и образовања.