Дана 16. 01. 2020. године представљени су радови предложени за награду на конкурсу „Сазнали на семинару – применили у пракси“, Центра за професионални развој запослених у образовању, Завода за унапређивање образовања и васпитања. На Конкурс, који се одржава по девети пут и полако прераста у традицију, ове године је приспело највише радова до сада – 173. Од тог броја 140 радова је испунило услове Конкурса.

Важно је нагласити да од скромних почетака, када се на овај Конкурс пријављивало по пар десетина наставника, запослени у образовно-васпитним установама све више увиђају значај стручног усавршавања понуђеног кроз Каталог ЗУОВ-а и добробит коју они, деца и ученици, имају од сталног стручног усавршавања.

Запослене у Центру за професионални развој посебно радује што наставници, васпитачи и стручни сарадници имају све већу жељу да широј јавности представе резултате свог рада.

Приспеле радове су прегледале комисије састављене од запослених у Заводу и спољних сарадника, стручњака за појединачне области. После прегледа радова по областима из Каталога стручног усавршавања, комисије су предложиле 62 рада за Базу примера добре праксе и 20 радова за награду.

Предложене радове за награду аутори су представили пред Централном комисијом и саветницима координаторима Центра за професионални развој запослених у образовању, који су гласањем прогласили награђене радове.

Прву награду добила је Јелена Смиљковић, наставница математике из ОШ „Уједињене нације“ у Београду, са радом под називом Пројекат Сат, настао на основу програма из Каталога из области Математика.

Другу награду добио је наставник технике и технологије, техничког и информатичког образовања и информатике и рачунарства, Александар Мамић, ОШ „Петар Кочић“ у Инђији. Назив његовог рада је Програмирање беспилотне летелице – дрона из каталошке области Информатика.

Трећу награду добила је Јелена Чолић, наставница српског језика и књижевности, Медицинске школе са домом ученика „Сестре Нинковић“ у Крагујевцу, са радом Пројектна настава Модерна и ми из каталошке области Српски језик и књижевност.

Похвалу је добио Саша Чорболоковић, наставник српског језика и књижевности, ОШ „3. октобар“, у Бору, аутор рада Правопис у слици и речи.

Конкурс ће бити завршен свечаном доделом награда. Надамо се да ће се запослени у образовању и васпитању у Републици Србији детаљније упознати са Конкурсом, користити нашу Базу примера добре праксе и тако добијати нове идеје и мотивацију за даљи рад. Наша жеља је да их то подстакне да и сами, иновирајући свој рад, буду учесници следећег конкурса „Сазнали на семинару – применили у пракси“ и пријаве своје радове у што већем броју.