Ружић на Светском форуму образовања 2022 у Лондону

570

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је на Светском форуму образовања у Лондону да образовни систем Србије подржава економски раст земље стварањем окружења у коме ученици од најранијих узраста уче о савременим технологијама и њиховим потенцијалима.

На Светском форуму образовања, који се одржава од 22. до 25. маја учествује 112 министара из 107 земаља, а главна тема су одговори земаља на нове и дугорочне изазове, као и како образовање може да помогне стварању успешне економије.

Ружић је данас на министарском састанку упознао саговорнике са изазовима са којима се просветни систем Србије сусретао током епидемије Ковида, као и са процесом свеобухватне дигитализације образовања чији је главни потенцијал да побољша квалитет наставе и учења.

Он је подсетио да је 2020. године уведен предмет Дигитални свет за ученике првог разреда, док је од 2017. године Информатика и рачунарство обавезан предмет за ученике од 5. разреда.

„У том смеру и обликујемо наше образовне стратегије, јер смо уверени, а добили смо и доста доказа током пандемије, да је учешће иновација у образовном процесу од виталног значаја за његов динамичан развој. Такође, важна је и компатибилност образовања са потребама наших ученика и студената, али да потребама привредног окружења,“ рекао је Ружић.

Министар је истакао да се континуирано улаже у професионални развој наставника и да Завод за унапређивање образовања и васпитања обезбеђује бесплатне висококвалитетне обуке за наставнике информатике, као и обуке из области дигиталне писмености.

Он је навео да је у току опремање школа одговарајућом ИКТ инфраструктуром.

Ружић је подсетио да су током епидемије Ковида 19 сви могли да схвате предности дигитализације, када је традиционално образовање замењено учењем на даљину.

„Нисмо пропустили ниједан наставни дан, нити је било кашњења када је у питању испуњавање наставних планова и програма на свим нивоима образовања,“ казао је он.

Српску делегацију, поред Првог потпредседника Владе Србије и министра просвете, науке и технолошког развоја Бранка Ружића, чинили су и Ана Марија Вичек, државна секретарка министарства, др Милан Пашић, помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање, Александар Јовић, помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције и Иван Савић, помоћник директора Завода за унапређивање образовања и васпитања.