Студијско путовање саветника Центра за професионални развој запослених у образовању Републици Румунији

84

Саветници Центра за професионални развој запослених у образовању су у периоду од 16. до 17. новембра 2017. године боравили у Темишвару у Републици Румунији на студијском путовању. Том приликом посетили су Српску гимназију „Доситеј Обрадовић“, Школски инспекторат и Завод за образовање и васпитање Темишварске жупаније, Гимназију „Константин Дијаконовић Лога“ и Генерални конзулат Републике Србије у Темишвару.

Првог дана боравка у Темишвару, најпре је организована посета Српској гимназији „Доситеј Обрадовић“. У разговору са директором Јадраном Кланицом, запосленима и представницима Савеза Срба у Румунији, саветници су се детаљније упознали с историјатом и реализацијом наставе у овој уникатној установи, значајној за културу, идентитет и историјско наслеђе Срба у Републици Румунији, али и са изазовима са којима се суочава српска заједница настојећи да очува интегритет и континуитет једине српске гимназије на овим просторима.

Размена искустава је настављена у Школском инспекторату и Заводу за образовање и васпитање Темишварске жупаније, у вези са иницијалним образовањем наставника, њиховим увођењем у посао, односом ментора и приправника, стручним усавршавањем и могућностима њиховог напредовања. Уочени су исти или слични изазови који стоје пред запосленима у образовању и у начинима њиховог превазилажења.

Другог дана студијског боравка, посећена је Гимназија „Константин Дијаконовић Лога“ у којој се велика пажња поклања активностима српске секције. Том приликом размена искустава се односила на питања професионалног развоја наставника, процедуру избора директора установа, унапређивање образовно-васпитног рада установе и свакодневне изазове професије наставника.

Саветници су затим посетили Генерални конзулат Републике Србије у Темишвару. Његова екселенција Владан Тадић, генерални конзул Републике Србије у Темишвару, у пријатном дочеку и срдачном разговору нагласио је посебну важност посете делегације из Завода институцијама од значаја за живот и рад Срба у Темишвару. Истовремено, истакао је да је данас један од највећих и најозбиљнијих проблема српске заједнице у Румунији како сачувати српско образовање на матерњем језику у преосталим ретким српским школама и очувати Катедре за српски језик Универзитета у Букурешту и Темишвару.

Током ових значајних посета договорено је да се пронађу најбољи облици сарадње, подршке и конкретне помоћи како би се очувала историјска, културна и просветарска традиција, а српска заједница наставила да важи за једну од најобразованијих и најорганизованијих у земљи Карпата.