Студијско путовање саветника из Центра за развој програма и уџбеника у Републику Хрватску

237

Петнаест саветника из Центра за развој програма и уџбеника су у периоду од 10. до 13. октобра 2017. године боравили у Републици Хрватској на студијском путовању у склопу којег су посетили Национални центар за вањско вредновање образовања, једну средњу школу у Загребу, као и Учитељски и Филозофски факултет Свеучилишта у Ријеци.

Размена искустава је започела у Националном центру за вањско вредновање образовања, где је др Биљана Вранковић, начелница Сектора за издаваштво, укратко представила делатност и улогу Центра у хрватском систему образовања. Доц. др Ружица Вук са Природословно-математичког факултета Свеучилишта у Загребу је затим говорила о искуствима Хрватске у осмишљавању и реализацији Цјеловите курикуларне реформе која се тренутно спроводи у Хрватској. Искуства из суседне земље су била од изузетне важности и користи за наше саветнике јер се оба система образовања суочавају са сличним изазовима у покушају реформисања школства. Наталија Гјери Робић је представила Оквир за вредновање процеса и исхода учења, након чега је Данијела Пустахија Мусулин из Агенције за струковно образовање и образовање одраслих говорила о средњем стручном образовању, односно о новим наставним програмима и процесу одобравања уџбеника. Мр Матија Батур је представио резултате екстерног вредновања нових експерименталних наставних програма у средњем стручном образовању. У току овог сусрета водила се корисна расправа о процесима реформе, вредновању исхода учења, конципирању наставних програма у општем и стручном образовању, као и њиховој примени на нивоу школа.

Посета Електротехничкој школи у Загребу омогућила је нашим саветницима увид у  практични аспект хрватског система стручног образовања. Директор школе г. Ренато Матејаш и његове колеге наставници представили су организацију и методе рада школе и осврнули се на учешће у различитим пројектима Европске Уније који су подршка квалитету наставе, посебно практичне наставе, јер обезбеђују бољу опрему и стручно усавршавање наставника.

Трећег дана студијске посете, у четвртак, 12. октобра, саветници из нашег Центра су посетили Учитељски факултет Свеучилишта у Ријеци и том приликом разговарали са доц. др Маринком Лазарићем, продеканом за науку и међународну сарадњу, са др Мајом Вердоник, управницом Катедре за методике наставних предмета хуманистичких знаности и умјетности, са доц. др Дуњом Анђић, управницом Катедре за методике наставних предмета природних и друштвених знаности и са проф. др Сањом Таталовић Воркапић, управницом Катедре за образовне знаности. Др Јасна Аригони је укратко представила облике подршке даровитим и талентованим ученицима у хрватском систему образовања који су у многим аспектима идентични са облицима подршке који постоје у Републици Србији.

Последњи дан студијске посете саветници су искористили за размену искуства са колегама са Филозофског факултета, Одељењa за педагогију. Са др Марком Турком, др Синишом Кушићем и асистенткињом Бојаном Вигњевић разговарало се о различитим темама: иницијалном образовању наставника, увођењу наставника у посао, компетенцијама стручних сарадника и директора школа, усклађивању законске регулативе у овим областима после уласка у Европску унију, итд.

У свим институцијама саветници су од домаћина добили штампане материјале, публикације и књиге, на основу којих се запослени у Заводу могу боље упознати са образовањем и васпитањем у Хрватској.

Сви учесници стручне посете су изразили велико задовољство овим сусретима и разменом искустава који представљају темељ за даље могућности међусобне сарадње.