Писмо на ћирилици – писаним словима, конкурс реализован у 2020. години

457

Завод за унапређивање образовања и васпитања подржао је Конкурс: Писмо на ћирилици – писаним словима, на тему:  Што на ум, то на друм!, Центра за Србе у расејању „Свети Сава” из Београда.

Сектор за наставне предмете од националног значаја Завода за унапређивање образовања и васпитања подржао је реализацију конкурса својим учешћем у одабиру најбољих радова  пристиглих на конкурс. Центар „Свети Сава” је поводом јубилеја Четврт века постојања Летње школе “Свети Сава” (1995 – 2020) расписао Конкурс за децу и младе из дијаспоре и региона, узраста од 8 до 18 година.

Жири је, у саставу: председница мр Снежана Милошевић Јешић (Руководилац Сектора за наставне предмете од националног значаја) и чланови, Радмила Кунчер (Председница Центра за Србе у расејању “Свети Сава” и Милена Алексић (учитељица у ОШ „Милоје Васић”) на седници, одржаној 30.12.2020. године на основу  пристиглих дечијих радова из Аустрије, Италије, САДа, Француске и Шпаније, одлучио да следеће  ученике прогласи за добитнике  нагарада:

  • I награда – Милан Шафнер, ученик II  разреда
  • II награду деле: Јана Ивановић, II година Језичке гимназије и Леонтина Стевић, ученица V разреда
  • III награду деле:Наташа Радовановић, ученица VIII разреда и Викториа Стевановић, ученица IV разреда.

Прва награда је бесплатан боравак, лета 2021. године, у Летњој школи “Свети Сава” школи српског језика и културе за децу из дијаспоре и Србије, а друга и трећа награда су у књигама.

Тема пристиглих писама је јединствена  – носталгија за неким и/или нечим из Србији: за деком и баком, другом и другарицом, за родбином и фамилијом, за завичајем, Београдом, за Србијом.  Радови су пуни емоција љубави и чежње, саткани од најфинијих топлих осећања за родном грудом.

Драга децо и родитељи, где год били ван своје земље Србије, чувајте свој језик и писмо.