Светлост која се чује

433

О манфестацији

Светосавски дани Српске допунске школе у Француској, Италији и Словенији одржани су у светосавској недељи од 23. до 31. јануара. Насловом „Светлост која се чује“ симболично је најављена основна тема свечаности – уметничко-стваралачки израз ученика поводом лика и дела Светог Саве.

Циљ светосавских дана је да сваки ученик узме учешћа у неком од облика усменог или писаног изражавања. Разноврстан и богат програм, сходно типу извођења наставе, актуелним могућностима и ограничењима услед здравствене ситуације, уклопљен је у мозаик „онлајн“ приредби, малих одељењских рецитала у учионицама, „виртуелних“ ликовних изложби и изложби радова у нашим црквама, поетско-музичких интерпретација, гостовања у другим одељењима, „онлајн“ наступа ђака из различитих места и повезивања деце из региона, расејања и матице, уз извођење песме у заједничком музичком споту. Свечностима ће присуствовати гости из уметничких, црквених, дипломатских и научних кругова. Близу 2000 ђака у три земље припремало се за школску славу и обележило је српским словом, песмом и цртежом, у част првог српског учитеља и просветитеља.

У складу са насловом, програмом и циљем свечаности, за лајтмотив је одабрана Савина поука: „Останите у подвизима ка добру. Ни на десно, ни на лево, него по сили, колико ко има снаге, царским путем теците, сетивши се што јесте“.

Манфестација Светосавски дани српске допунске школе, која је мултимедијалног уметничко-сценског карактера, установљена је у допунској настави у Париском региону од 2016, приликом чега су се, уз приредбе, приређивали и други културни догађаји: пројекције кратких филмова, изложбе ђачких радова, отварање прве школске библотеке у Француској, промоције зборника дечјег стваралаштва, гостовање фолколорних друштава из матице.

Тематски часови

У јануару, који је традиционално посвећен припремању и обележавању Савиндана, реализовани су тематски часови о Светом Сави, који су посaтвљени у е-базу наставних прилога допунске наставе на српском језику у инстранству „Час по час“. Иако се настава одвија на даљину у Француској и Словенији, уз комбиновани тип наставе у Италији, часови су одржани успешно, по већ утврђеном начину рада у претходном периоду: слањем (постављањем) наставних материјала у „виртуелне“ учионице уз часове преко Зум апликације и Гугл састанка, приликом чега се разговара и тумачи, а садржаји деле преко екрана. Припрему ученика, према процени и уз индивидуални приступ, за рецитовање, певање и ликовна остварења, водио је 21 наставник у око 40 наставних места. Наставници су, сходно узрасту, ученике упознали са немањићким периодом и делима Светог Саве кроз историју, традицију, усмену и ауторску књижевност, уз употребу уметничких медија, филма, фотографије, музике, е-квизова и игара.

Најмлађи су о Светом Сави учили кроз песмице, бојанке и анимирани филм „Престо Светог Саве“, чији је аутор четрнаестогодишњи Јаков Попов добитник награде за најбољи филм на фестивалу православног филма „Византфест“ 2019. Деца су подстакнута на препричавање догађаја и читање народних легенди, као што је „Свети Сава и отац и мати са малим дететом“.

Ђаци средњег и старијег узраста разговарали су уз презентације, које су припремили наставници, о животу и делу Светог Саве, читали народна предања и легенде, уз одабране стихове из уметничке књижевности. Погледали су анимирану причу о принцу Растку, чији је аутор вероучитељ Дејан Јовановић из Ниша, поводом које се разговарало о изгледу средњовековног српског двора, о граду Расу, о Растку и његовим родитељима, бекству на Свету Гору и замонашењу. Кроз духовну баштину  провеле су их репродукције фресака, портрета Светог Саве које је школи уступила Верица Михајловић из своје књиге „Светионик си наш“, уз филм о немањићким манастирима праћен „Дивном песмом о Светом Сави“ – „Светосавље, мир који се чује“.

Ученици старијег узраста из све три земље пратили су 22. јануара предавање о Светом Сави као историјској личности, професора Дејана Ристића, које је организовао Савез Срба Словеније. Уз изузетно казивање, ђаци су имали прилику да присуствују посебној атмосфери једног културног догађаја и да чују занимљиве историјске податке о личности Светог Саве, непознате широј јавности.

Светосавски дани

Синтезу наученог чини одржавање приредби у светосавској недељи. Програм је повезао ученике у различитим регијама у региону, расејању и матици, уз присуство бројних гостију из црквених, диплматских и научних кругова. Сарадњом са школама у Републици Српској и на Косову и Метохији (Бијељина, Ораховац, Велика Хоча) указано указано је на то да нас дух светосавља спаја, учвршћује у истрајности учења и надахњује вером у очување српског језика, писма и културно-историјске баштине.

Да је Свети Сава културни, поетски и духовни симбол показао је ученички стваралачки израз широм Француске. „Онлајн“ приредбе и виртуелне изложбе представљене су путем школске Фејсбук странице „Српска школа у Француској, Италији и Словенији“. Преко 3000 пратилаца странице могло је да види радове ђака средњег и старијег узраста – избор калиграфски украшених поука Светог Саве из „Хиландарског типика“ и „Житија Светог Симеона“ уз ликовне портрете и појединачне музичко-поетске интерпретације. Гост у Паризу била је песникиња Даница Дана Додић, која је говорила одабране родољубиве стихове. Традиционална приредба у Цркви Свете Петке у Бондију изведена је ове године „онлајн“. Ђацима се обратио протојереј Жељко Симоновић, а програм су припремале Милија Јевремовић и Тамара Нацик. Ученици Љиљанe Симић у Сансу имали су драгог госта, проф. др Драгана Радовановића са Одсека за географију на ПМФ-у приштинског Универзитета у Косовској Митровици. Он је деци приказао део изложбе „Цркве и манастири Косова и Метохије и Топлице кроз векове“, говорећи о српском духовном благу. У Савину част певало се широм источне Француске, где је Марија Праизовић окупила децу у заједничким казивањима песмица из Белфора, Сошоа, Етипа, Милуза, Сент Авола, при чему им се обратила конзулка Анђелка Шимшић. У Орлеану је приредбу и изложбу припремила  Славица Милић. У Колмару и Стразбуру у учионици у одељењској прослави приредбу са изложбом спремили су ученици Наташе Радојевић. У цркви у Нансију изведена је мала свечаност ђака Наташе Францишковић, а у Лиону је одељење Александре Бурсаћ обележило школску славу у простору цркве. У Париском региону је Катарина Страиловић одржала низ приредби са ђацима из Пјерфита, Бондија, Обервилијеа, Робенсона и Париза.

У Италији је у групама Драгице Додеровић остварена сарадња са ђачким породицама и Српском заједницом „Круна“, те су након одржаних приредби у местима Скио, Роверето, Тори ди Квартезоло, Алонте и Вићенца припремљене видео ретроспективе „Да живимо сви у слози“и ,,Поручио бих Светом Сави“ уз виртуелну ликовну изложбу „Савин живот из мог срца“ и рецитовање песмица на Савиндан у Цркви Свети Лука у Вићенци. У сарадњи са црквеном општином у Трсту Слађана Марковић одржала је „онлајн“ приредбу. Одељења Јелене Јовановић светсавске дане прославила су низом активности у непосредном дружењу, али и у свечаностима на даљину са темом „Прослава школске славе на светој српској земљи и у туђини“. Након прављења заједничког мозаика са ликом Светог Саве у месту Басано дел Грапа, одржана је „онлајн“ приредба са наставницама и ученицима  школа у Ораховцу, „Доситеј Обрадовић“ и Великој Хочи „Светозар Марковић“ (Косово и Метохија). На радост свих учесника, изведен је час посвећен Светом Сави у простору СПЦ „Свети Лука“ у Вићенци. Група из Валдања имала је креативан задатак: урадила је интервју са ученицом Стелом Роси, Италијанком која похађа допунску наставу на српском језику, градоначелником Валдања г. Ђанкарлом Аћербијем, конзулком Иваном Стојиљковић и председником Савеза Срба у Италији, г. Душаном Алексићем, који су приказани на виртуелној приредби за госте, приликом чега је ученици Стели Роси уручен Речник италијанско-српског језика Ивана Клајна од стране Савеза Срба Италије. У срадњи са СКЗ „Арзњано“ изведена је приредба млађе групе и квиз у коме су учествовали старији ученици.

Словенија У Марибору је одржана заједничка „онлајн“ приредба „Савиним стопама“, коју су припремиле мр Маја Анђелковић Шегуљев и Драгана Шошкић. Учествовало је преко 40 ученика свих узраста, којима се обратио отац Милан Јовановић, свештеник Српске православне цркве „Ћирило и Методије”. Ђаке из Љубљане и околних школа на почетку заједничке приредбе поздравила је конзулка Ивана Јакшић Матовић и отац Митар Танасић, а програм су са децом припремили Данило Спасојевић и Јелена Стефановић. У Српској православној цркви у Марибору и Љубљани приказане су изложбе дечјих радова на тему „Свети Сава у лику и стиху“ и „Свети Сава“. Да је светосавска недеља идеалан повод да се деца из различитих регија Словеније упознају дружећи се на „зум“ часовима, показале су својом сарадњом Светлана Тодоровић, Драга Давид и Тамара Сврзић, које су подстакле ученике из Љубљане, Копра, Нове Горице и Постојне да показују једни другима љубав ка рецитовању, певању, свирању и провеле их кроз презентацију њихових ликовних остварења. Дух светосавља преносио се кроз песму „Савин монолог” Десанке Максимовић, коју су казиивали ђаци из различитих места, надовезујући се једни на друге. Невена Ступар се са својим ђацима из Крања, Новог Места и Љубљане укључила преко Зум апликације на приредбу која је одржана у ОШ „Меша Селимовић” у Бијељини, а програм је припремљен у сарадњи са учитељима трећег и петог разреда Бранислав Милановић и Маријана Симикић. Елементи свих активности у Словенији, ученичких радова и слика њиховог учешћа постали су саставни део записа који је креирала Драга Давид. Наставници су на Савиндан одржали и заједничку „онлајн“ приредбу.

Награђени ученици из Париског региона (Милан Шафнер, 1. награда; Леонтина Стевић, 2. награда; Наташа Радовановић, 3. награда; Викторија Стефановић, 3. награда) на конкурсу Писмо на ћирилици – писаним словима на тему „Што на ум, то на друм” Центра за Србе у расејању „Свети Сава” из Београда, били су гости Центра током светсавских дана, од 27. до 31. јануара, приликом  чега су читали своје радове и представили пут од инспирације, до српских речи, љубави према отаџбини и неговању писане ћирилице.

Светосавски дани завршени су наградама на светосавском конкурсу „Свети Сава, принц и просветитељ“ Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ у Краљеву. Резултати у категорији старијег основношколског узраста: прво место, Анастасија Ристић, осми разред, Словенија; треће место: Леонтона Стевић, шести разред, Француска; похваљени радови: Јована Мајкић (Словенија), Емма Јовановић (Италија), Ана Тадић (Словенија), Ана Деспотовић (Словенија), Наташа Ристанић (Словенија), Лука Симић (Француска). У млађем узрасту: прво место, Диана Милановић, трећи разред, Француска; друго место, Саша Секуловић, четврти разред, Француска; треће место, Милица Митић, други разред, Италија; похваљени радови: Мила Тица (Словенија), Сергеј Илић (Словенија), Уна Недељковић (Француска), Софија Степановић (Италија) и Ива Матовић (Словенија), посебно похваљен рад за иновативност и врсту технике.

Музичка круна био је спот песме Бранка Стевановића „Негујмо српски језик“, објављен на Савиндан, у коме је учествовао 41 ученик из све три земље. Пројекат „Деца – Србији“ реализован је у организацији Удружења наставника музичке културе Србије и Дечјег културног центра Београд.

На новоотвореном школском Јутјуб каналу, који је повезан са школском интернет страницом http://srpski.fr/ налази се архива снимака са Светосавских дана, груписана у три листе репродукције: Приредбе и изложбе, Рецитације и Музичке интерпретације https://www.youtube.com/…/UCP74MCda0etl5fVypa…/playlists. Приступ каналу имају сви наставници у три земље, који га и уређују.

Овогодишње приредбе, изведене претежно у „виртуелном“ окружењу, показују да је светосавски пут, нарочито у тешким временима, наша снага и наш извор, неисцрпно врело наде и потврда да „другог пута и нема“, сем Савиног.