Светосавска недеља у покрајини Баден-Виртемберг

86

Иако ова школска година протиче у знаку пандемије, ученике допунске наставе на српском језику и тим наставника покрајине Баден-Виртемберг ништа није могло да спречи да у духу поштовања традиције и неговања српских вредности оживе успомене на живот и дело Растка Немањића – нашег Светог Саве.

Савиндан и школска слава учитеље и децу најпре асоцира на ђачку приредбу у част Светом Сави, нашем првом просветитељу и учитељу. Иако су изостале традиционалне приредбе и централне прославе, са истом количином љубави и радости према нашем великану, али и према отаџбини, на пригодан начин обележена је школска слава. И то не само један дан! Цела недеља од 25. до 31. јануара 2021. године протекла је у знаку светосавља.

Поносно корачајући стазама Светог Саве на часовима Српског језика и Моја отаџбина, ученици су с љубављу клицали светитељу Сави и делили радост обележавања са својим наставницама и родитељима путем виртуелних учионица. Широм покрајине Баден-Виртемберг у местима у којима се реализује настава, ориле су се најлепше песме у част  заштитника српске писмености и школа. Цртало се у бојама традиције и љубави, организовани су онлајн квизови,  деца су писала писма Светом Сави,  направљене су и зидне новине под називом „ Стазама Светог Саве“, а поводом Савиндана настала су и два кратка филма, која из угла детета приказују Савин живот. На тај начин показали смо и доказали да радосно следимо пут  нашег народног учитеља и  просветитеља.

У част његову, чуо се и глас протојереја – ставрофора Борисава Симића, старешине храма у Штутгарту.

„ Огрејани светосавском љубављу и ове године празник црквено-школске славе обележисмо литургијским сабирањем у храму у Штутгарту. Није било као до сада програма којег су сваке године красиле дечије мудрости са којим смо изнова добијали снагу и стицали уверење да смо на истинитом светосавском путу. Али у истом трену смо били у духовној заједници са свом нашом децом и њиховим учитељима молећи се Светом Сави да нас поново уједини под свој омофор и да ускликнемо…Почуј глас свог рода  српскога народа“.

И као што на крају сваке приче извучемо поуку, она би могла да се искаже речима: „Чувајући успомену на нашег Светог Саву, јачамо себе као народ, јер светосавље је наша прошлост, наша будућност, вера у човека, стално подсећање ко смо и шта смо и докле год оно траје, трајемо и ми.“

Такав кратак филм је колаж радова самосталних ученика који су на својствен самостални начин представили виђење школске славе и свега што значи за нас сами Свети Сава.

Савиндан и школска слава учитеље и децу најпре асоцира на ђачку приредбу у част Светом Сави, нашем првом просветитељу и учитељу. Нажалост, ове школске године, ученици који похађају Допунску наставу на српском језику у Немачкој нису имали ту част и прилику да се поводом тога окупе и заједно прославе овај свети дан. Па ипак, упркос необичној ситуацији у којој смо се нашли, потрудили смо се да, колико је то могуће, изразимо поштовање према заштитнику српске писмености и школа. Наиме, ученици допунске наставе у Баден-Виртембергу, иако нису имали прилику физички да се сретну, окупили су се путем интернета и на тај начин, рецитацијама, певањем, а неки и сликањем, показали су и доказали да следе стопе нашег духовног вође.

Стихови и рецитације су се низали, а Химна Светом Сави орила се у домовима ученика, баш као у сали пуној публике.