Наши мали ствараоци пишу и сликају срцем

80

Иако је ова школска година потпуно другачија од свих других, прилагођавајући се раду у новим условима, тим наставника који реализује наставу у покрајини Баден-Виртемберг и ове школске године организовао је уз сагласност и подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије  велики број ваннаставних активности, у оквиру којих је мотивисао ученике да исказују своје креативне потенцијале и да са својим радовима учествују на различитим дечјим литерарним конкурсима на којима имају право учешћа и деца из дијаспоре.

Дуг је пут од идеје до реализације, од првог потеза оловке, преко учешћа на конкурсу и на крају награде. Пут маште и креативности којим деца пролазе током стварања својих радова, такође је и пут образовања, на којем деца уче и стичу нова сазнања и зато је и то важан сегмент образовно-васпитног процеса на српском језику у иностранству.

Несебичан труд ученика и многобројна учешћа на конкурсима уродили су плодом и одличним резултатима који су постигнути током првог полугодишта школске 2020/2021. године. У жељи да се свим ученицима српске допунске школе у покрајини Баден-Виртемберг, који су учествовали на конкурсима, ода захвалност за уложени труд, настао је и  зборник дечјих конкурсних радова. У њему су дечји радови писани и цртани бојама љубави према својој отаџбини, традицији и култури. У њему су најлепши стихови преточени на папир и најлепши цртежи инспирисани љубављу према својој земљи Србији.

Речи хвале за Зборник нису изостале од родитеља ученика, који су препознали важност учешћа деце у ваннаставним активностима. Мајка Николине Дугић, Биљана Дугић, истакла је: „Моја ћерка и ја смо се јако изненадиле и обрадовале кад смо виделе Зборник, који подсећа на новине које показују сав рад и труд наше деце у целом Баден-Виртембергу.
Лепо је видети како се деца у дијаспори труде и воле Србију и српски језик. У туђој земљи у којој су рођени имати спој са својом домовином и својим прецима је јако важно. Труд, упорност и рад наших учитељица је велика подршка за нашу децу. Ми се радујемо другој половини године и свим новим пројектима наше дивне и паметне деце.“

Нела Коларчик, родитељ ученика из Ајслингена изјавила је: „Зборник дечјих радова ми се веома допао. Толико дивних цртежа и лепих песама наших малишана своје место су нашли у јединственом Зборнику. Заиста сам одушевљена колико се деца труде да сачувају своје корене и негују српски језик, иако су далеко од отаџбине. Као родитељ троје деце могу истаћи да сам поносна мама али не само на своју децу, већ и на све ученике који се труде и уче матерњи језик.“

Лазарева мајка, Мирјана Лазић из Зингена веома се обрадовала Зборнику:  „Зборник је диван. Заиста је фасцинантно како је у њему обједињена наша прошлост, садашњост и будућност, а све то виђено очима детета.“

Ученица Кристина Бреснопољац из Штутгарта објаснила је како је настао њен рад, који је нашао своје значајно место у Зборнику: „Разлог због којег сам одлучила да насликам икону Светог Саве јесте моја љубав према сликању и уметности. Имамо пуно икона у кући, а свака ме на другачији начин фасцинира, па ми је учешће на конкурсу било нека врста изазова, као и прилика за ново искуство. Свети Сава је заштитник наших школа. Као први просветитељ помогао нам је да будемо отворени за све што нам свет нуди. Захваљујући њему, данас смо сви мудрији и образованији. Зато ми је била велика част да насликам овај рад и на тај начин изразим захвалност за све што нам је Свети Сава пружио.”

А Максим Лазић, ђак првак српске допунске школе, закључује: „Јако ми се свиђа зборник и сви су радови лепи.“

После овог закључка, није битно ко ће да добије награду. Јер, награду, кроз створено дело писано дечјим речником и осликано маленим дечјим рукама, на крају добијемо сви. А то и јесте највећа награда.