Васкршњи час са децом из Србије

235

Васкрс је најрадоснији хришћански празник. То је празник када се, славећи победу живота над смрћу, окупља цела породица. Отуда је наставница Бојана Ракоњац решила да управо часове посвећене Васкрсу организјује као заједничко дружење деце из Хесена и деце  из Србије.

Часови за сва три узраста  одржани су  на даљину преко апликације Зум, а деци из ове немачке покрајине били су гости вршњаци из основних школа из Кнића, Прокупља и Подгорца. Као што ред налаже, гости нису дошли празних руку. Донели су прегршт лепих жеља поводом празника и били расположени да поделе много знања причом о народним обичајима свога краја.

Ђаци из Основне школе ,,Вук Стефановић Караџић“ из Кнића повели су своје вршњаке у срце Шумадије. Млађи разреди  су у духу лазарица, у народним ношњама испред цркве,  извели лирски запис о Лазаревој суботи.

Ученици виших разреда показали како се прави венац од врбе и пољског цвећа уз осврт на значај Лазареве суботе у народу.

Обичаје јужне Србије представила је Основна школа ,,Милић Ракић Мирко“ из Прокупља. Покушали су да дочарају како се празник Цвети обележава у овом делу наше земље, који су народни обичаји карактеристични за тај крај и одакле воде порекло.

Источну Србију представила су деца из Основне школе ,,Ђорђе Симеоновић“ из Подгорца. Они су говорили о Великом петку, показали традиционалне технике фарбања јаја, а њихову причу заокружила су деца из Хесена говорећи о начинима украшавања јаја у својим породицама. Са радошћу су закључили да, где год живели, традицију и обичаје поштују сви.

Часови су завршени поздравима ,,Хрисос вoскрeсе – Ваистину воскресе“ уз обећање да ће се дружење и сарадња наставити! Наставница Бојана Ракоњац се захваљује колегиницама Ани Пајкић, Верици Милошевић, Татјани Трифуновић, Јасмини Милутиновић и Јелени Бабић што су се одазвале на позив, уложиле време и труд да часови буду успешни и деци занимљиви.