Успех ученика из Италије и Словеније на међународном фестивалу ИКТ ФилмФест

130

Уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије установљен је, поред  дугогодишњег спортског дела Кроса РТС-а и младог едукативног „Образовног круга, уметнички део међународног карактера у изради краткометражних филмова – ИКТ ФилмФест. Из Француске, Италије и Словеније послато је 7 филмова, у чијем су стварању учествовали ученици из Вићенце, Марибора, Љубљане, Париза, Милуза, Белфора, Нансија, Стразбура и Лиона.

Два филма су понела специјалне награде. Један од шест лауреата је „Пријатељство”, Српске допунске школе у Љубљани и ОШ „Живан Маричић” из Жиче. Ученике су водили наставници Данило Спасојевић и Горанка Марковић.

Филм почиње сакупљањем и здруживањем речи од којих настаје пријатељство, уз музику, песму и игру. Из једне словеначке школе потом се стиже до друге и показује се разноврсност и лепота пријатељства. Затим се путује преко границе, до школе у Србији, где ученици радо настављају причу о богатству и срећи оних који имају пријатеље.  На лепом српском језику, ученици три школе послали су јединствену поруку.

Филм можете погледати преко линка: https://youtu.be/LWCbXzPPbVs

Други је  документарни филм ,,Браћа” ученика Димитрија Јовановића и Аљоше Кесеровића, а настао је у сарадњи Српске допунске школе у Вићенци са ОШ ,,Николај Велимировић” из  Шапца.

Аљоша и Димитрије су кроз своје кратко документарно остварење исказали братска и пријатељска осећања. Упркос стотинама километара који их деле, пронашли су начин да један другом шаљу подршку и утеху. Без много речи, уз узајамно поштовање,  разумеју се и допуњују чекајући тренутак када ће поново бити заједно.

Кроз рад у стварању филма, водили су их наставници Немања Гмизић и Јелена Јовановић.

Филм можете погледати преко линка: https://www.youtube.com/watch?v=CySXkCx49_k&t=2s

Ученици и наставници су вест о наградама примили са великом радошћу. Исказали су захвалност орагнизаторима и Министарству просвете на прилици и подстреку за уметничко стваралаштво. Кроз сарадњу преко граница на тему пријатељства, створена су искрена и трајна пријатељства.

Гостовања у медијима поводом учешћа на на међународном фестивалу ИКТ ФилмФест можете погледати на линку:

Са задовољством очекујемо нове фестивале и пројекте у којима ћемо учествовати.