Позив наставницима Грађанског васпитања у гимназији

1856

Упућујемо позив наставницима Грађанског васпитања у гимназији да са својим ученицима, у својству публике са правом гласа, присуствују пилотирању такмичења из Грађанског васпитања које ће бити одржано 9. и 10. децембра 2023. године (субота и недеља) на Факултету политичких наука у Београду.

Грађанско васпитање се већ две деценије остварује у нашем образовном систему, а до сада ученици који су заинтересовани за те садржаје нису имали могућност да се такмиче. Имајући у виду број матураната који се опредељују за студије из области које су блиске садржајима Грађанског васпитања (право, социологија, политичке науке, историја, филозофија, социјална психологија…), ЗУОВ је, уз подршку ОЕБС-а, припремио концепт такмичења који ће се сада пилотирати. Определили смо се да такмичењу присуствује публика састављена од ученика који похађају овај изборни програм и њихових наставника, како би нам заједно изнели своје мишљење о представљеном концепту. Уколико пилотирани модел екипног такмичења са тест ситуацијама добије позитивно мишљење, Завод ће предложити Министарству просвете да такмичење из Грађанског васпитања уврсти у званични календар такмичења.

У суботу публика треба да дође до 12.45 ч. јер у 13 ч. почиње представљање резултата рада екипа. У суботу ће се такмичити осам екипа и свака ће имати 10 минута за представљање. Након тога, док жири буде одлучивао које три екипа иду у следећи ниво такмичења, публика ће гласати за екипу чија је презентација, по њиховом мишљењу, била најубедљивија. Од 14.30 до 15.30 ч. четири невладине организације кратко ће представити свој рад, а сви присутни ће имати прилику да у неформалном разговору са њима сазнају још понешто што их интересује. Затим следи проглашење три екипе које иду даље, а дан се завршава посетом Дому Народне скупштине у пратњи водича, која је предвиђена за све заинтересоване такмичаре и њихове наставнике, као и публику. За улазак у парламент неопходна је лична карта.

У недељу публика треба да дође до 11.15 ч. јер у 11.30 ч. почиње представљање резултата рада три екипе. У 12.15 ч. публика би требало да гласа за екипу која је по њиховом мишљењу била најбоља. За 13 ч. предвиђено је послужење за све присутне. Од 13 до 14 ч. још четири невладине организације ће се представити и разговарати са публиком. Од 14 до 15 ч. предвиђено је представљање ФПН-а и посета њиховим научно-истраживачким центрима. Oко 15.30 ч. жири ће прогласити победничку екипу и тиме се такмичење завршава.

За резервисање места у публици потребно је да се наставници пријаве и наведу колико ученика доводе (нису потребна имена) на адресу: eleonoravlahovic@gmail.com

Што се тиче ученика небитно је који разред гимназије похађају, али је важно да показују интересовање за садржаје Грађанског васпитања, питања демократизације друштва и улоге грађана. Број ученика које један наставник може да пријави није ограничен, али како постоји одређен број седишта у сали пријаве ће се примати до попуне места.

За сва питања користите горе наведену  електронску адресу.

Напомена: Факултет политичких наука обезбедио је да се такмичење у реалном времену може пратити путем линка у целој Србији. Линк ће бити објављен дан раније на сајту ЗУОВа.

ВИДИМО СЕ НА ФАКУЛТЕТУ ПОЛИТИЧКИХ НАУКА!