Sportske igre u Pariskom regionu

24

U organizaciji Srpske dopunske škole u Pariskom regionu i Udruženja „Srbija” iz Bondija održane su četvrte po redu Sportske igre, u okviru kojih je realizovan turnir u malom fudbalu i kros.

U izuzetnom ambijentu stadiona „Leo Lagranž“ u Bondiju, severnom predgrađu Pariza, okupili su se đaci koji nastavu na srpskom jeziku pohađaju širom Pariskog regiona, u mestima Bondi, Pjerfit, Obervilije, Le Plesi Robenson, Roni su Boa, Sen Mor de Fose, Montrej, Levaloa Pere i Pariz. U prelepom sunčanom danu u sportskim nadmetanjima učešće je uzelo preko 100 učenika sa roditeljima.

Fudbalski deo igara odvijao se u dve kategorije. U prvoj su odigrane utakmice učenika od prvog do četvrtog razreda, a u drugoj mečevi učenika od petog do osmog razreda. U atletskom delu su održane četiri trke: za mlađi, srednji i stariji uzrast, a sportski duh pokazali su i odrasli u velikoj trci.

Diplome su dobili svi učesnici krosa, najbrži medalje, a prvoplasirani u starijem uzrastu imaće priliku da borave u kampu Krosa RTS-a krajem juna u Somboru. Imena pobedničkih ekipa i najbržih u krosu biće objavljena na internet stranici Dopunske nastave na srpskom jeziku u Francuskoj. Udruženje „Srbija“ obezbedilo je pehare i medalje i organizovalo pripremu srpske hrane i posluženja.

Događaj je otvoren pevanjem himne „Bože pravde“ i zajedničkim fotografisanjem. Pored nacionalnih obeležja kao što je srpska zastava, istaknuta je i francuska zastava u znak tradicionalnog prijateljstva. Prisustvovali su i đaci Francuzi sa svojim porodicama. Oni uče srpski jezik kao strani u okviru dopunske nastave i rado se odazivaju ovakvim okupljanjima. Učenici su nosili omiljene dresove srpskih sportista i pokazali da ljubav prema otadžbini ne gasne van njenih granica.

Vannastavne aktivnosti kao što je ova manifestacija, pokrenuta pre četiri godine, okuplja srpski živalj, jača motivaciju i duh zajedništva. Prilika da se druži, igra, trči i takmiči jedan je od događaja kada se govori srpskim jezikom i snaže veze sa otadžbinom. Sportske igre srpske dopunske škole pokazuju da nastava na srpskom jeziku, pored obrazovne, ima i kohezionu ulogu.