Студијско путовање у Беч и Братиславу

241

У оквиру пројекта „Дуал ВЕТ Србија“, организована је студијска посета Аустрији и Словачкој од 13. до 17. маја 2024. године. Циљ посете био је упознавање српских партнера са приступима развоју курикулума у дуалном образовању у овим земљама, како би се инспирисали за даљи развој модела дуалног плана и програма наставе и учења. Посебна пажња била је посвећена следећим аспектима:

  • Аустријски приступ развоју курикулума у стручном и дуалном образовању;
  • Дизајн општеобразовних предмета који укључују садржаје повезане са стручним образовањем;
  • Улоге и активности Аустријске привредне коморе у дизајнирању дуалних стручних профила и курикулума;
  • Словачки приступ иновирању курикулума за стручне дуалне профиле;
  • Утицај привреде на креирање курикулума у Словачкој;
  • Посете компанијама, ВЕТ школама, дуалним академијама и другим актерима у систему дуалног образовања ради стицања увида и отварања простора за дискусије и размену искустава.

Српска делегација посетила је Савезно министарство образовања, науке и истраживања Аустрије (BMBWF) током које су реализоване радионице и презентације о развоју курикулума у дуалном моделу образовања и „школском” систему образовања. Посета компанији „Borealis Polyolefine GmbH” била је прилика за упознавање са начином реализације модела учења кроз рад који се спроводи у компанији као и са пословањем компаније.

Наредног дана организована је посета средњој стручној школи „HTL Mödling” и Аустријској привредној комори (WKÖ). Током посете школи, која је највећа стручна школа у Аустрији са, делегација је имала прилику да се упозна са начином рада школе и курикулумом који укључује четворогодишње и петогодишње профиле у области техничког образовања. У Аустријској привредној комори, одржане су радионице о развоју стручног дела курикулума, који се развија заједно са компанијама.

У оквиру посете Словачкој, домаћин у Министарству образовања, истраживања, развоја и младих Словачке Републике био је помоћник министра господин Карол Јакубик који је са својим стручним тимом представио систем образовања са нагласком на дуални систем образовања у Словачкој. Српска делегација имала је прилику да посети хотел Chateau Pezinok, где се одвија учење кроз рад за ученике у сектору угоститељства и туризма. Посета Словачкој завршена је гостовањем делегације у Дуалној академији у Братислави.

Студијска посета омогућила је српским партнерима да стекну нова искуства о моделима дуалног образовања у Аустрији и Словачкој, што ће допринети унапређењу система дуалног образовања у Србији.