Такмичење из програмирања уз примену микробит уређаја за основце из Београда

438

Основци из Београда имају прилику да усаврше вештине за 21. век:
критичко мишљење и програмирање темељ савременог образовања

У оквиру програма „Школе за 21. век“ Бритисх Цоунцил организује такмичења за ученике основних школа из програмирања уз примену микробит уређаја на националном нивоу где деца имају прилике да прикажу усвојене вештине решавања проблема из свог окружења и том приликом освоје вредне награде.

У току је пријављивање за такмичење у програмирању у оквиру програма који British Council  организује за све школе из Школске управе Београд које су прошле обуку у оквиру петог циклуса обука , и овом приликом позивамо све заинтересоване школе да се пријаве на такмичење.

Позивамо школе из Београда да се пријаве на такмичење из програмирања уз примену микробит уређаја јер ће:

Ђаци научити да програмирају на микробит уређајима. 

И не само то! Захваљујући новим вештинамапрограмирања, критичког и мишљења решавања проблема моћи ће да решавају конкретне проблеме у свом окружењу. А програмирање ће доживљавати као лако и забавно, једнако и девојчице и дечаци.

Пријаве су отворене до 18.11.2021. у 15:00 часова, а такмичење ће бити огранизовано 25. новембра 2021. У складу са препорукама Владе Републике Србије и донесеним мерама заштите од вируса COVID-19, као и због забринутости за здравље деце и наставника, такмичење у програмирању ће бити организовано онлајн..

Зашто је овај пројакт важан?

Током три године регионалног програма „Школе за 21. век“ који спроводи British Council са циљем да допринесе развоју критичког мишљења, решавања проблема и програмирања код милион ученика узраста од 10 до 15 година широм западног Балкана, основним школама у Србији донирано је 34.828 микробит уређаја а за примену нових вештина и техника у настави, обучено 4347 наставника и 992 директора школа.

Технике и вештине из области критичког мишљења и решавања проблема, као и донирани уређаји могу се примењивати у оквиру било ког наставног предмета, не само на часовима информатике. Додатно, програмом се подстиче и оснивање секција за програмирање као ваннаставне активности у свакој од школа које учествују у програму. До сада су се девојчице и дечаци у једанком броју прикључили секцијама за програмирање.

Трогодишњи регионални програм „Школе за 21. век“  спроводи British Council, а финансира влада Уједињеног Краљевства вредан је 10 милиона фунти и доћи ће до сваке основне школе региона и чак милион ђака научити вештинама неопходним за будућа занимања.

Више информација о програму, као и о начину учествовања на такмичењу прочитајте на сајту  British Council Србија – www.britishcouncil.rs/programmes/education/21st-century-schools/what/competitions.

Уколико је ваша школа заинтересована за учестовање на такмичењу, молимо вас да попуните овај упитник, најкасније до петка 5. новембра. Попуњавањем упитника изражавате интересовање да ваша школа учествује на такмичењу, а након тога ћете путем мејла добити све информације о начину аплицирања.