Учење и дружење у Словенији

156

Већ трећу школску годину постоји допунска настава на српском језику у Словенији. Ове школске године реализује је 12 наставница (Светлана Тодоровић, Маја Анђелковић Шегуљев, Драгана Шошкић, Невена Ступар, Драга Давид, Тамара Сврзић, Маша Вукадиновић, Славица Радовановић, Весна Мајсторовић, Јадранка Бети, Жељка Бојанић и Јелена Стефановић) у 25 места, са 78 група, од којих је једна онлајн (и у њој су деца из још шест словеначких градова). Настава се углавном одвија у словеначким основним школама, али и у другим погодним просторима, као што су Парохијски дом и Библиотека „Михајло Пупин” у Љубљани, православне цркве у Марибору и Копру, Библиотека „Франце Балантич” у Камнику, просторије СКД „Слога” у Солкану, који су и иначе места окупљања српске заједнице.

Школску годину почели смо радно и весело, освежавајући утиске са распуста, обнављајући знање о Србији и бавећи се темом школе, уз доста смеха, песме, игре, покрета, креативних језичких и ликовних активности. У неким местима, захвљаујући лепом времену, први часови одржани су у природи. Наставнице се труде да часове прилагоде потребама и узрасту деце, да стално унапређују квалитет наставе, међусобно размењујући примере добре праксе и користећи знања стечена на обукама посебно организованим за наставнике који раде у дијаспори.

Књиге су увек посебна радост за све нас. Од новца које је добила на конкурсу за суфинансирање, а на основу споразума између министарстава просвете Србије и Словеније, ОШ „Прежихов Воранц”, где допунску наставу на српском језику држи наставница Светлана Тодоровић, купила је књиге на српском језику за школску библиотеку.

Поред наставе велика пажња посвећује се ваннаставним активностима које се често организују у сардњи са другим институцијама. Тако је Дан српског јединства, националне заставе и слободе обележен пријемом наших ученица и ученика у Амбасади Републике Србије, на позив саветника за културу господина Александра Гаталице. Пријатан разговор са срдачним особљем Амбасаде, употпуњен је бојењем заставе и радионицом о Првом светском рату у којој су ученице и ученици имали прилике да покажу своје знање о овом бурном периоду српске историје.

Наши ђаци већ су учествовали на два занимљива конкурса, један је литерарно-ликовни конкурс „Школа ми је најмилија кућа” Савеза Срба Словеније, а други је Ђачки стрип-фест „Фантазија ума” и са нестрпљењем очекујемо резултате. Стрипови урађени по инспиративном сценарију Уроша Петровића могу видети на www.stripfestfantazijauma.paracin.rs.

У сусрет Дечјој недељи, колегинице Драга Давид, Тамара Сврзић и Јадранка Бети, уз подршку СД „Приморје”, организовале су 1. октобра незаборавни Дан дружења у Копру, на коме је учествовало 75 ученица и ученика наше школе из различитих крајева Словеније. После вођеног туристичког обиласка старог градског језгра и посете цркви у Копру, деца подељена у четири групе такмичила су се у традиционалним српским играма (надвлачење конопца, скакање у џаковима, бацање крпењаче с рамена), у чаробном амбијенту Градског парка, уз море. Раздрагани осмеси ђака и похвални коментари присутних родитеља мотивишу нас да у Словенији предано радимо на повезивању деце српског порекла и очувању нашег језика и културе.