Читалићи – писалићи у Баден-Виртембергу, добитници мноштва награда на конкурсу „Читалићи – Словца“

143

На Смотри читалаштва у дијаспори „Читалићи – Словца“ награђено је 14 ученика у покрајини Баден-Виртемберг, и то 12 ученика наставнице Наташе Миленковић и два ученика Јоване Кнежевић. Смотра читалаштва је уврштена у календар такмичења и смотри Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

У категорији основног познавања српског језика награђене су две ученице наставнице Наташе Миленковић. Ученица Нина Коларчик, која наставу похађа у Ајслингену, освојила је прво место, док је Ана Трипковић из Ројтлингена награду добила освојивши треће место.

У категорији напредног нивоа друго место је заузела Анастасиа Ивановић из Зинделфингена. На позицији трећег места налазе се Ива Цветановић, која наставу похађа у Кирхајму, Аналена Милер из Кирхајма, Лаура Дел Регно из Калва и Сара Бјелошевић из Зинделфингена.

У категорији напредног нивоа за групни рад прво место су освојили Мила Цветановић и Ванеса Милер из Кирхајма, као и Лена Стегић, Марко Стегић и Ангелина Ивановић из Зинделфингена.

„Смотра читалаштва ‘Читалићи Словца’ веома је занимљив, али и захтеван конкурс. Категорија основног нивоа познавања српског језика подразумева креирање сликовне мапе јунака изабраног дела са кратким описом садржине песме или приче. Задатак у коме би се истакао напредни ниво познавања српског језика је био израда стрипа или илустрација авантуре дружине из одабраног текста српског писца, као и опис одабраног текста. Да би ученик креирао мапу или илустровао текст, најпре је потребно да прочита, а потом и да разуме текст. Уз моје инструкције ученици су успешно урадили радове и добили награде. Ово је четврти пут како учествују. Поносим се успехом ученика, а верујем да ће их награде мотивисати да наставе путем којим су кренули. Када сам током онлајн наставе саопштила ученицима да су награђени, на њиховим лицима сам приметила неизмерну срећу и радост. Нестрпљиво очекују да награде стигну у њихове руке. Истакли су да ће наставити да се такмиче и да радо учествују у наставним и ваннаставним активностима. Осим физичких награда, које се састоје од диплома и књига, награђеним ученицима ће ове године бити омогућен и приступ дигиталним књигама“, истакла је наставница Наташа Миленковић.

Никола Цветановић, отац Миле и Иве, овом приликом је рекао:

„Сваки мали успех наше деце је важан корак напред. Значиће им у пуно у животу. Наша одговорност према деци је да урадимо све што можемо да би њима живот учинили лакшим. Пресрећни смо јер имамо наследнике који воле и поштују наше корене и културу. Желео бих да похвалим нашу наставницу Наташу Миленковић, која ради свој посао са пуним срцем и много љубави према деци. Желео бих да поручим свим читаоцима да упишу своју децу у српску школу и на тај начин одржавају Српство, наш језик и традицију за будуће генерације у дијаспори.“

Аналена и Ванеса Милер наставу похађају у Кирхајму. Радо долазе на наставу, изузетно су одговорне и вредне ученице. Радо учествују у свим активностима, а онлајн наставу похађају и више пута недељно када су у могућности. Овом приликом су истакле да су веома срећне и да се радују наградама, а своју срећу су поделиле са поносним родитељима.

„Конкурс ‘Читалићи Словца’ веома је интересантан конкурс зато што спаја литерарно са ликовним, а то је и за ученика и за наставника веома занимљив изазов. Ученици су са задовољством прихватили изазов, а освојена награда је само подстицај и потврда да је вредело дати свој максимум“, рекла је наставница Јована, чији су ученици Тијана и Јован Недељковић освојили друго и треће место у категорији основни индувидуални ниво на конкурсу „Читалићи Словца“.

Марија Недељковић, мајка награђених ученика, рекла је: „Веома сам радосна што је нашој деци у дијаспори омогућено да иду у допунску школу на српском језику, где уче ћирилицу, српску историју и богату традицију. Деца са задовољством учествују у свим активностима, како на онлајн часовима, тако и на конкурсима. Похвалила бих изузетан труд и залагање наших учитељица, чак и у овим тешким тренуцима.“

Награђени ученици, Тијана и Јован, рекли су да се радују одласку у српску школу, где им је лепо и где имају пуно другара. Радо похађају и онлајн наставу, јер и ту имају прилику да виде своје другаре, уче и говоре српски језик.

У вези са освојеним наградама рекли су: „Били смо јако срећни и узбуђени кад смо сазнали да смо баш ми освојили награде. Одмах смо позвали баку и деку да са њима поделимо радосну вест, а најсрећији смо били када смо на лицу маме и тате видели срећу и понос.“

Текст написале Наташа Миленковић и Јована Кнежевић