Да се никада не заборави – изложбе у Италији о српским страдањима

70

Ученици Српске допунске школе ,,Свети Сава“ у Италији, крајем марта и током априла, присуствовали су двема изложбама које сведоче о тешкој историји српског народа.

Изложба Архива Србије „Србија и Италија, пример солидарности 1914-1918.“ отворена је 13. априла 2019. године у Вићенци у палати Корделина, седишту главне градске библиотеке. На предлог Амбасаде Републике Србије у Риму, изложбу је организовала Лорета Бађо, почасни конзул Републике Србије за регију Венето у сарадњи са Савезом Срба у Италији и под покровитељством Општине Вићенца.

Ђаци су заједно са својим родитељима и наставницама Иваном Марјановић и Јеленом Јовановић, присуствовали свечаном отварању. На самом почетку, након италијанске и српске химне, Јулија Лазић, ђак српске допунске школе Свети Сава и члан певнице цркве Светог Луке из Вићенце, отпевала је песму ,,Тамо далеко“. Присутнима су се обатили Франческо Руко, градоначелник Вићенце, Лорета Бађо, почасни конзул Републике Србије за регију Венето, Горан Алексић, амбасадор Републике Србије у Риму и др Мирослав Перишић, директор Архива Србије. Ученици су сазнали више о страдањима свог народа у Првом светском рату, али и о веома важној вези између Србије и Италије у овом периоду. Још једном су схватили да су оправдано поносни на своје порекло и нацију.

Изложба фотографија ,,Двадесет година после“, посвећена НАТО бомбардовању Савезне Републике Југославије 1999. године, обишла је готово све наставне пунктове Српске допунске школе ,,Свети Сава“ у области Венето крајем марта и током априла. Тих дана је и настава била посвећена овом тешком периоду српске прошлости, а неке од часова су допунила и сведочанства и лични доживљаји родитеља који су у време бомбардовања били у Србији.

Организатор изложбе је професорка Вера Новаковић, председник хуманитарног удружења „Градити будућност“ из Тревиза . Ова изложба је одмах после бомбардовања обишла многе школе у Тревизу, а затим и друге градове широм Италије.