Дан примирја у Хесену

31

У Франкфурту је и овога новембра традиционално обележен Дан примирја низом активности.

Дан уочи државног празника ученици Допунске школе на српском језику у Хесену извели су програм у Храму Васкрсења Господњег у Франкфурту.  Обучени у српску народну ношњу ученици, које су припремале наставнице Соња Зрнић, Татјана Милановић и Бојана Ракоњац, поносно су  казивали  потресну причу о Мајци Макрени и стихове Марша на Дрину, прелољене песмама Тамо далеко и Пукни зоро. У полачасовни програм покушала се спаковати тужна судбина српскога народа оличена у лику несрећне, али поносне и храбре мајке.

Након њиховог извођења уследила је монодрама ,,Милунка Савић“ у којој жену-ратника тумачи Весна Станковић, глумица Југословенског драмског позоришта. Публика није остала равнодушна па су и ученици и глумица награђени  снажним аплаузима. Свечаности у храму присуствовали су представници Генералног конзулата РС у Франкфурту, генерални конзул Бранко Радовановић, конзул БиХ у Франкфурту Александар Дамјанац, координаторка Српске допунске школе Биљана Букинац, као и свештеници Симон Туркић, Слободан Тијанић, Неђељко Ђокић и Александар Марковић.

Комеморативна свечаност одржана је 11. новембра на Српско-руском официрском гробљу које се налази на Главном франкфуртском гробљу, где почивају српски и руски војници из Првог светског рата. Парастос страдалима отпочео је симболично у 11 часова, а  поред крста, који је српска парохија у Франкфурту подигла пре три године на стогодишњицу окончања Првог светског рата. Венце су, након парастоса,  положили генерални конзул РС у Франкфурту Бранко Радовановић и потпуковник Дејан Булајић, заменик војног изасланика Републике Србије у СР Немачкој, као и руски генерални конзул у Франкфурту Иван Кутулев. Интониране су химне Републике Србије и Руске федерације.

Комеморативна свечаност је завршена казивањем глумице Весне Станковић. Одевена у Милунку Савић, она је говорила о  сведочанствима српских ратних заробљеника у Европи, али и пренела велику и снажну поруку њиховим потонцима: ,,Ми који још памтимо, ми који смо успели да преживимо само захваљијући њиховој храбрости – не смемо да их заборавимо! Овог 11.11. у 11 сати дајмо све од себе да се бар толико помучимо да дођемо на неки од расутих гробова широм Европе да упалимо свећу!“