Дани српског позоришта у Хамбургу

65

Почетком маја је у Хамбургу гостовало градско позориште Јазавац из Бањалуке на позив Српске допунске школе “Јован Јовановић Змај”, Српске православне цркве и Генералног конзулата Републике Србије у Хамбургу у оквиру манифестације Дани српске позоришне културе.

Српска школа у Хамбургу се труди да сваке године доведе неко позориште и српској заједници понуди уживање уз позоришне представе на српском језику. Прошле године гостовала је позоришна група „Лектира“ из Београда,  а ове године трупа „Јазавац“ из Бањалуке. Традиција је да глумци одрже радионице у којима деци показују основне елементе глуме, а да следећег дана публика ужива у две представе. Једна је намењена ученицима, а друга мало старијој публици, родитељима, старијим ученицима и свима који су заинтересовани.

Глумци Кристина Шиканић, Бранка Мишић, Сенад Милановић и Душко Мазалица су се дружили са децом српске дијаспоре два дана на више начина.

Прво су организоване радионице за лепо рецитовање и драматизацију у просторијама цркве Светог архангела Михаила. Учесника је било много. Ђаци су говорили стихове по свом избору, а глумци су их подучавали како што лепше да изговоре и представе одабрану песму.

Следећег дана у  сали градске куће у делу града Хорн одржане су две позоришне представе. За децу млађег узраста изведена је представа “Гнездо љубави”, а за децу старијег узраста “Трг ратника”.
Многи су дошли пола сата раније да би заузели добро место.

У публици су били и организатори професорка Драгана Рашуо, протојереј Синиша Вујасиновић и конзул Лидија Ивановић и гости из Бремена, ученице Александра и Миа Марковић и Јелена Бикицки које су дошле са Славицом Милутиновић из Савета родитеља Српске допунске школе у Бремену.

Представа „ Гнездо љубави“ рађена је као форум театар па су ученици активно учествовали у представи. Тема је била веома актуелна и блиска ученицима. Радило се о томе да емоционално запостављена деца као утеху бирају електронске игрице и постају агресивна. Глумци су били феноменални и успели су да на шаљив начин објасне како се ти проблеми могу превазићи и да су љубав и пажња важне за срећу . После тога свако је могао да изнесе неки случај у коме се осетио повређеним.

Најмлађи су били и најхрабрији, па су чак и излазили без устручавања на позорницу по позиву глумаца да испричају свој проблем и неправду коју су доживели, са циљем да глумац исправи неправду тако што ће се извинити у име починиоца који је то заборавио. Вук Ивановић је добио извињење у име собних врата због којих има модрицу на челу.

„Трг ратника“ се бавио темом избеглиштва и младим људима који испаштају због ратова и насилне промене животне средине. Тема блиска многим гледаоцима расплакала је велики део публике.

У публици су заједно седела деца са родитељима, бакама и декама и сви су уживали и учествовали у представама, јер су глумци успели да остваре изванредан контакт са гледаоцима.

Публика је отишла задовољна, а организатори ће се потрудити да и идуће године публици омогуће сусрет са представама на српском језику.