Домовина се брани лепотом и знањем

250

На литерарном конкурсу „Домовина се брани лепотом и знањем“ учествовали су ученици Наташе Миленковић, наставнице у допунској школи на српском језику у покрајини Баден-Виртемберг. Тема конкурса инспирисала је ученике да на маштовит начин искажу своје мисли, осећања и љубав према српском језику и ћирилици. У вези са тим, наставница Наташа Миленковић са нама је поделила своја искуства и запажања:

„Ученици са задовољством учествују на књижевним и ликовним конкурсима. Неизмерно се радују дипломама, захвалницама, похвалницама и књигама које су добили протеклих година. На овогодишњем  конкурсу „Домовина се брани лепотом и знањем“ треће место за песму о домовини Србији освојила је ученица Валерија Станисављевић из Кирхајма, изузетно активна ученица која редовно посећује наставу. Валерија радо учествује на конкурсима. Воли да пише песме и приче о домовини, члановима породице, другарству и разним темама на матерњем језику. Веома сам поносна на њу“.

Учитељица Наташа Миленковић још је додала:

“Учествовањем на конкурсима код ученика се развија такмичарски дух, навика и потреба за читањем и писањем на српском језику. Речник постаје богатији, проширују се знања, а самим тим се негује српски језик. Трудим се да код ученика негујем љубав према домовини Србији, да их мотивишем да науче да читају и пишу ћирилицом, да усвоје знања о историји и култури српског народа, да се поносе својим пореклом и да чувају свој језик. Ученици радо долазе на наставу, веома су мотивисани и радознали. Сходно томе, напредак је неизбежан. Попут игре, нижу слово по слово, реч по реч у оригиналне радове, као вечити траг и доказ њихове љубави према отаџбини Србији.“

Валерија Станисављевић, ученица петог разреда, овом приликом изјавила је да је веома срећна због награде и да ће радо наставити да учествује на конкурсима. Додала је да су њени родитељи веома поносни на њу и на њен напредак.