Допунска настава на српском језику у иностранству обележила Дан словенске писмености и културе

126

У организацији Културног центра „Чукарица” из Београда, а уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, љубав према читању највреднијих дела српске културне баштине показали су ученици допунске наставе на српском језику у иностранству учешћем у манифестацији „Читалачка значка“. „Књигољупци” допунских школа широм Европе читали су и представили дела српских писаца у слици и речи. На адресу Културног центра „Чукарица“ послато је 150 читалачких дневника из Француске, Италије, Словеније, Немачке, Швајцарске, Велике Британије, Грчке, Норвешке и Данске.

Радост заједништва и лепоту читалачке речи приказали су, у поводу Дана словенске писмености, мали представници из свих земаља учесница. Културни центар „Чукарица” организовао је 24. маја разговор ученика преко Зум апликације са књижевним критичарем, вишим саветником Библиотеке града Београда, Виолетом Ђорђевић и дечјим писцем, Биљаном Марковић Јевтић. Поздравну реч упутила је Милена Митровић, уредник у Културном центру „Чукарица“ и аутор пројекта „Моје наслеђе“, чији је део и манифестација „Читалачка значка“.

У двочасовном дружењу, уз рецитовање одабраних стихова омиљених дечјих писаца и извођење малих музичких интерпретација, ученици су показали своје таленте и љубав према читању дела српских писаца. Вршњаци из Србије су представили омиљене књиге и препоручили их другарима у дијаспори и региону.

Културном догађају присуствовало је пркео 50 учесника – ученици основних школа из београдске општине Чукарица, ученици српских допунских широм Европе, наставници, библиотекари и координатори допунске наставе на српском језику.

Сви дневници понеће „читалачку значку“, а онлајн изложба колекције радова биће доступна на Фејсбук страници Културног центра „Чукарица“ и на школским медијима допунских школа.