Хиљаду најрепрезентативнијих књига српске књижевности, историје и културе у школској библиотеци у Бондију

41

Прва српска школска библиотека у Француској отворена је у јануару 2017, у просторијама Цркве Свете Петке у Бондију. Библиотека, која представља легат вајара Момчила Миловановића, бројила је тада 740 књига српске књижевности, историје и културе, а настала је захваљујући доброчинству породице Миловановић, која је поклонила поменуте књиге, посредовању професора Дејана Богдановића, разумевању и широкогрудој помоћи протојереја Жељка Симоновића, као и преданом раду и донацији наших столара Слободана Ивановића и Милана Милојичића, који су урадили полице за књиге. Велику заслугу имају и ђачки родитељи и други добротвори и волонтери који су помогли у грађевинским радовима, фарбању полица, транспорту књига и сигнатури.

Овог октобра у школску библиотеку стигле су изузетно ретке књиге познатих српских писаца, са оригиналним посветама самих аутора. На почетним странама појединих књига налазе се посвете великих српских стваралаца, попут Милорада Павића, Десанке Максимовић, Јована Деретића…

Повећању фонда библиотеке допринео је професор оријенталних језика и библиотекар у пензији Дејан Богдановић. Он  живи у Паризу, годинама подржава рад српске допунске школе и већ је донирао велики број књига нашој библиотеци. Посетили смо господина Богдановића и његову супругу, попричали и разменили идеје, чули по коју занимљиву анегдоту о нашим великим писцима из прве руке, а отуда се вратили са пакетима вредних књига које је професор поклонио библиотеци. Књиге смо разврстали и пописали, а ускоро ће добити своје место на полицама и постати доступне свим обожаваоцима књижевности.

Школска библиотека у Бондију постоји четири године и прави је драгуљ наше школе. Неизмерно смо поносни што се фонд књига богати и расте захваљујући људима племенитог срца и поштовалаца српске књижевне баштине јер се тако дошло до броја од чак 1000 ексклузивних примерака српске књижевности и културе. Библиотечки фонд наставља да се развија заједничким радом нових и некадашњих наставника, на првом месту залагањем колеге Ненада Милосављевића, који је и покренуо отварање библиотеке.

Књиге се могу изнајмити у библиотеци сваког дана, изузев понедељком, у терминима када је отворена Црква Свете Петке. Библиотека је отвореног типа, а учлањење је бесплатно.

Велику захвалност дугујемо професору Богдановићу и његовој жељи да велики српски писци постану познати и читани и у француској дијаспори, као и протојереју Жељку Симоновићу који несебично уступа црквени простор за намену библиотеке.

Са жељом да школска библиотека постане место бројних књижевних сусрета и чаролије писане и читане речи, поздрављамо и позивамо на дружење „мале“ и „велике“ читаоце.