Креативност и маштовитост као пут до успеха

196

У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику – Ускрсу, Дечји културни центар Београд је осмислио начин како да подстакне малишане да се забаве и својом маштом и креативношћу обрадују своје најближе. На недавно одржаном фото-конкурсу учешће су узели и ученици допунске наставе на српском језику у покрајини Баден- Виртемберг, која је у надлежности Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Поред великог броја ученика-учесника, ни похвале нису изостале.

„Фото-конкурс ‘Моја чуваркућа’ био је изазов за мене и моје ученике“, истакла је наставница Наташа Миленковић. „Креативност је особина коју најпре развијам код својих ученика. Осим креативности, маштовитост је јако битна код деце школског узраста, а потом и упорност и марљивост. Такмичарски дух је такође врло важан аспект у најранијој фази дететовог одрастања. Оно на чему стално инсистирам, кад разговарам са својим ученицима, јесте да је веома важно учествовати, трудити се и радити. На  крају,  награде и похвале не могу изостати.

На конкурсу ‘Моја чуваркућа’ задатак ученика је био да осликају јаје и пошаљу  фотографију осликаног јајета. Осим креативности и маштовитости, овим путем ученици стичу навику да поштују нашу традицију, а такође су усвојили термин ‘чуваркућа’. За неке од њих то је била још једна научена реч на српском језику“, додала је учитељица Наташа Миленковић.

Захвалнице је добило 11 ученика: Ања Ристић, Оливер Ристић, Дамјан Поповић, Теодора Јокић и Лазар Јевтић, који наставу похађају у Кирхајму, потом Лаура Дел Регно, ученица допунске школе у Калву, Лазар Ђуканов, Јована Милинковић, Драгана Иветић, Јована Иветић и Јелена Иветић, ученици који наставу похађају у Ајслингену.

Лазар Ђуканов је ученик првог разреда. Ово је његова прва похвала, којој се веома обрадовао, а уједно и подстицај за даље напредовање и учење српског језика.

Драгана Иветић се веома обрадовала захвалници и радо ће наставити да учествује на конкурсима, док су Јована и Јелена Иветић и претходних година биле награђиване.

Такође је прва похвала и за Дамјана Поповића, ученика првог разреда. „Дамјан је пресрећан и заиста се пуно обрадовао“, истакла је Драгана, Дамјанова мама.

За Лазара Јевтића ово је трећа награда у овој школској години. Веома је креативан, изузетно лепо црта и говори српски језик веома добро, иако је рођен и одрастао у Немачкој.

Теодора Јокић је и прошле године била добитник награда, тако да је ова похвала доказ њеног преданог рада, посвећеног учења српског језика и креативности.

Лаура Дел Регно је у овој школској години добитник три награде. Њен напредак је изузетан, као и њен труд. Она се радује свакој похвали и награди, а њени родитељи су веома поносни.

Оливер и Ања Ристић су ученици које сваки наставник може пожелети. Вредни су, упорни, одговорни и врло креативни. Радо учествују у свим активностима, па сходно томе, добитници су бројних похвала и награда. Њихови радови се могу видети у многобројним зборницима радова ученика допунске наставе на српском језику у  покрајини Баден-Виртемберг.

За Јовану Милинковић ово је трећа захвалница у току ове школске године. Јована  воли да се такмичи и радо учествује у свим видовима наставних и ваннаставних активности.

Осим ученика Наташе Миленковић, наставнице у допунској школи на српском језику, захвалнице на конкурсу „Моја чуваркућа“ освојило је и осам ученика Јоване Кнежевић, такође наставнице у српској допунској школи у покрајини Баден-Виртемберг. Тим поводом она је рекла да су се и она и ученици и родитељи веома обрадовали захвалницама, као потврди њихове несебичне преданости да сачувају нашу традицију и изван граница наше драге отаџбине Србије.

„Конкурс ‘Моја чуваркућа’ веома је интересантан конкурс зато што спаја традицију са уметношћу, а то је и за ученика и за наставника веома занимљив изазов. Ученици су са задовољством прихватили изазов, а освојена захвалница је само подстицај и потврда да је вредело дати свој максимум“, рекла је наставница Јована, чији су ученици Маја Елек, Лука и Марко Станковић, Дуња и Данина Стевановић, Николина Дугић, Лена Травар и Мила Трипковић освојили захвалнице на конкурсу „Моја чуваркућа“ .

„Велико је задовољство и срећа имати овакве ученике, који су и поред редовне наставе заинтересовани и мотивисани да похађају допунску наставу на српском језику, а осим тога, да учествују и у разним ваннаставним активностима. Веома сам радосна и поносна на све ученике допунске наставе на српском језику, који свакога дана доказују да су управо они најбољи наследници наше културе, историје и традиције“, додала је наставница Јована.

Текст написале Наташа Миленковић и Јована Кнежевић.
Фотографије: Наташа Миленковић и Јована Кнежевић