Крос РТС-а у Француској

61

У већини одељења допунске наставе на српском језику у Француској је, током септембра и октобра, на велику радост ученика, одржан Крос РТС-а. Трчало се у свим већим градовима у Париском региону и у источној Француској – у Паризу, Бондију, Пјерфиту, Обервилијеу, Сен Мор де Фосеу, Монтреју, Орлеану, Епону, Нансију, Колмару, Сошоу и Белфору. Учешће је узело близу 300 ученика.

Крос је одржан у најближим парковима и на школским теренима. Наставнице су организоваале спортска такмичења по узрастима и категоријама. Имена најбрижих истакнута су на дипломама, а сви учесници су похваљени. Читав овај спортски изазов, омиљен међу децом, подржали су и њихови родитељи, који су бодрили и навијали. Сви учесници су добили диплому Кроса РТС-а, што их је посебно обрадовало, јер – лепо је победити, али је још важније учествовати и показати спортски дух. Захваљујући Савету родитеља у Паризу, радост такмичара удвостручена је и медаљама.

Будући да је Париз 2019. понео титулу најбољег организатора Кроса РТС- а у дијаспори, закључује се да су и ове школске године, у отежаним околностима услед здравствене ситуације, достигнути високо постављени циљеви, уз обухват нових места у Париском региону и у источним деловима земље.

Ова спортска манифестација снажи осећај заједништва и значајно доприноси остваривању задатака образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству. Успешну реализацију 31. Кроса РТС-а у наставним местима у Француској спровеле су Тамара Нацик, Милија Јевремовић, Љиља Симић, Славица Милић, Катарина Страиловић, Марија Праизовић, Наташа Францишковић и Наташа Радојевић са координатором Блаженком Тривунчић. Крос РТС-а подржава Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Катарина Страиловић и Блаженка Тривунчић