Крос РТС-а у Швајцарској

112

Ученици српских допунских школа у кантону Цирих (Диетикон, Устер, Афолтерн ам Албис, Вецикон и Ефретикон), као и ученици из кантона Ст. Гален (Јона) имају већ дугу традицију учествовања у кросу РТС-а. И ове школске године у периоду од 30. маја до 5. јуна одржане су трке ученика подељених по узрастима и полу. Поред радости спортског дружења и надметања, код ученика је била присутна свест да учешћем у овој акцији остварују заједништво са својим вршњацима сународницима у матици и дијаспори. После трке ученици су се играли традиционалних дечјих игара из Србије.

У периоду од 20.05. до 25.05.2019. одржан је крос у местима Ромонт, Зухвил, Реинах,  Берн, Офтринген и Бургдорф  у Швајцарској. Учествовало је 90 ученика који су били подељени у категорије према узрасту и полу. У неким местима је крос одржан на теренима, а у неким у парковима и школском дворишту. Ученици победници кроса су добили дипломе.

Традиционални Крос РТС-а одржан је и школске 2018/2019. године за ученике који наставу похађају у кантонима Ст. Гален и Тургау. Док је претходних година Крос организован у свакој школи посебно, ове школске године је у оквиру излета, које је за све школе организовала допунска школа Вајнфелден, одржан и Крос. Ове школске године Крос је обележило право такмичарско расположење, с обзиром на то да су сви ученици имали равноправну конкуренцију у оквиру свог узраста и пола. Такмичили су се ученици из Вајнфелдена, Роршаха, Ст. Галена, Госауа и двојица ученика из Винтертура. Овогодишњи Крос је био јединствен и потоме што је одржан у природном амбијенту, у шуми.

За ученике основног образовања и васпитања на српском језику у иностранству у овиру слободних активности организован је крос РТС-а и у Валису, планинском делу Швајцарске. Ученици су трчали на доступним спортским теренима и игралиштима школа у којима се одржава настава. Равноправно су се такмичили дечаци и девојчице, као и ученици млађих и старијих разреда.

Ученици који похађају наставу на српском језику у месту Бритизелен у Швајцарској окупили су се како би у оквиру спортског дана учествовали на Кросу РТС-а. На теренима школе у којој се одржава настава, ученици су се најпре загрејали и разгибали, договорили о правилима, а затим поделили улоге у организацији трке. Такмичари су се надметали у четири трке, подељени по узрасту и дужини стазе. Након проглашења победника и освежења, ученици су наставили да се друже уз традиционалне игре, да би се на крају спортског дана окушали и у малим фудбалским и кошаркашким утакмицама.

У кантону Аргау Крос РТС-а одржан је у Волену 5. јуна, Шафхаузену 6. јуна, у Нусбаумену 7. јуна и у Ветингену 15. јуна. Такмичили су се ученици од првог до петог разреда.

Крос РТС-а одржан је у четири циришке школе и у школама у местима Сур ( кантон Аргау), Херисау ( кантон Апенцел Аусероден) и Уцвил (кантон Сен Гален) у периоду 1 – 8. јуна 2019. године. На Кросу је учествовало укупно 63  ученика од 1. до 8. разреда.  Ученици су трчали на школским теренима, а након трке организоване су различите спортске и забавне активности. Старији ученици су играли фудбал и кошарку, а млађи дечје игре из Србије.

У кантонима Во, Фрибург и Валис због специфичности рада и удаљености места у којима се изводи допунска настава на српском језику, крос је организован на седам пунктова у три кантона од 20. – 25.05.2019 год.. Учествовале су све групе ученика у местима Ивердон, Екублан, Вевеј, Кларен, Фрибург, Лозана и Монтеј. Ученици који су освојили прва три места добили су дипломе, а сви остали су похваљени за изузетан спортски дух.

Ученици који похађају наставу на српском језику у местима Швамендинген и Оберглат, град Цирих, као и велика група ђака из града Винтертура у Швајцарској, одржала је крос у оквиру спортских часова. Након кроса, ученици су играли традиционалне игре, трчали кроз полигон, надметали се у кошарци, фудбалу, стоном тенису и бадминтону.

Детаљнији извештаји као и имена победника трка налазе се на званичном сајту Кроса РТС.