Крос РТС-а

230

После скоро две године паузе, која је била последица пандемије и забране јавних окупљања, малишани српског прекла из немачке покрајине Хесен у недељу, 31. октобра, добили су поново прилику за заједничко дружење. Повод је био Крос РТС-а у дијаспори одржан на стадиону ФК ,,Темпо“ са почетком у десет часова. Крос је организован уз велику подршку и помоћ Генералног конзулата Републике Србије у Франкфурту, Фудбалског клуба ,,Темпо“ из Франкфурта и a спонзорство је обазбедио гоподин Александр Тепшић, из осигурања DEVK. Крос РТС-а у дијаспори је значајна манифестација   подржана од стране три министарства Републике Србије, Министрства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства за омладину и спорт и Министарства спољних послова/Управа за дијаспору и сарадњу са Србима у региону.

Време их је овога последњег октобарског дана заиста лепо послужило па се традиционални Крос РТС- а могао одржати у  готово идеалним условима. Допунску наставу на српском језику тренутно похађа 397 ученика, а њих 165  учествовало је на кросу. Такмичили су се у 16 различитих категорија – по узрастима ( од првога до осмог разреда) и по полу, а због великог интересовања, одржане су и две додатне трке: трка најмађих у којој су учесници била деца од две године до пет година и на самом крају трка родитеља. Спонзор је за победнике у свим категоријама обезбедио медаље и  вредне поклоне, а за сву децу припремљено је послужење и топли напици. Награде и медаље најбржим такмичарима уручили су генерални конзул Републике Србије у Франкфурту на Мајни господин Бранко Радовановић и спонзор господин Александар Тешић истичући да су данас заправо сви победници јер су препознали значај манифестације и одазвали се у тако великом броју.

Након кроса уследило је дружење малишана, а за њих је Фудбалски клуб ,,Темпо“ организовао и школу фудбала где су деца имала прилику да вежбају уз стручну помоћ тренера овога клупа.

После више од четири сата заједнички проведеног времена, растали су се са прелепим утисцима и жељом за неким скорашњим поновним сусретима.