Кроз музеј на часу

81

У мају месецу су ученици свих група у Хесену имали часове посвећене српском културном наслеђу. Да би им се дочарало прошло време, посетили су музеје виртуелно и путем презентација које су одржали кустоси београдских музеја, али смо на тренутак могли да замислимо да шетамо музејом и посматрамо дивне и вредне експонате.

Из музеја се посредством платформе Зум на час наставнице Соње Зрнић укључио кустос и старијим ученицима од петог до осмог разреда показао и објаснио експонате династије Немањића. Ученицима је посебну пажњу привукао печат великог жупана Стефана Немање, прстен краљевића Радослава, иконе, минђуше краљице Симониде и тањир тј. чаша цара Душана.

Млађи ученици су уз презентацију и објашњења разгледали музејску збирку средњовековне Србије, предмете српских краљева и краљица. На почетку су сазнали шта је музеј и шта су музејски експонати зашто је важно да се сачувају трагови прошлости. Велико интересовање су изазвали камени прозори који су стајали на отворима цркава и двораца. Ученици су са одушевљењем прихватили домаћи задатак да нацртају једну такву розету на грађевини из маште.

Наставница Бојана Ракоњац је своје групе повела у посету музеју 14. маја. Уз помоћ Иване Јанковић, кустоса, деца су упознала Доситеја Обрадовића и завирила у свет басни. Открили смо заједно зашто не треба пожелети туђе и шта је то кисело грожђе. На крају часа добили су и домаћи задатак који су са задовољством урадили, тако да ће се и њихови цртежи наћи на изложби дечијих радова у Народном музеју.

Ученике млађих разреда наставнице Татјане Милановић кроз Музеј Вука и Доситеја у Београду је провео Миодраг Томић, кустос музеја. Видели су портрете Вука Караџића, његове жене Ане и ћерке Мине, предмете који су припадали Вуку, његову штулу, перо и фес. Разговарали о значају Српског рјечника, али и гусала за српску културу. Сазнали су да је Вук имао гусле на којима је и сам свирао и казивао народне песме.

Кустос Народног музеја у Београду, Дена Бабајић је провела ученике старијих разреда кроз изложене експонате који сведоче о Немањићкој лози, настанку српске државе и животу њених оснивача. Видели су како је изгледао стари накит и богато украшене краљевске круне.

Предавања кустоса су била ученицима врло занимљива и инспиративна па су многи дискутовали и показали шта знају, али су и тражили одговоре на додатна питања.

У име актива наставника текст сачинила Татјана Милановић.