Лекција о љубави и даривању

60

Ученици Допунске наставе на српском језику из Кристиансанда уједињени у васкршњој поруци

ИМАМО САМО ОНО ШТО СМО ДРУГОМ ДАЛИ

2.маја, на Васкрс , ђаци, наставница и Савет родитеља Допунске наставе на српском језику из Кристиансанда у Норвешкој одржали су аукцију васкршњих јаја под називом ИМАМО САМО ОНО ШТО СМО ДРУГОМ  ДАЛИ.

На двоипочасовној аукцији која је одржана преко “ЗУМ“ платформее сакупљено је више од 20 000 норвешких круна, укупно 40.000 круна или 4.000 ЕУР у акцији Школе а средства су намијењена за лијечење Гаврила Ђурђевића из Крагујевца који болује од спиналне мишићне атрофије и које је ујединио  Србију и дијаспору у намјери да се, за његово лијечење, сакупи новац за најскупљи лијек на свијету , америчку Золгесму, до данас једину генску терапију која може спасити живот осмомјесечном Гаврилу.

Поред хуманитарне интенције, аукција  је, истовремено, била и својеврсна смотра знања и  презентација ученичких постигнућа у текућој школској години , те сликовит доказ да су педагошко прегалаштво у иностранству и  мисија очувања и његовања срспког идентитета, језика, културе и традиције, заједничка  и света обавеза свих исељеника и  матице.

Васкршње пјесме, завичајна поезија, изабрани домаћи задаци и читање ћирилице, освојили су учеснике Аукције међу којима су, осим ћака и родитеља, те чланова родбине настањене у Србији, билa присутна координаторка наставе на српском језику за Европу и Јужну Африку, госпођа Биљана Букинац, представници Црквеног одбора Цркве Светог Димитрија Солунског из Кристиансанда, као и предсједница удружења Срба “ Иво Андрић“  из Ставангера. Да све потекне у добром расположењу и духу надметања, побринули су се водитељи аукције наставница Вања Спахић и  отац Реља Банћевић, а уз велику подршку и помоћ чланова Савета родитеља господина Владимира Сврзића и  госпође Снежане Ерцег.

Утисци су се сажели у јединствену, недвосмислену поруку:
“ Помоћ другоме и љубав према ближњему најважније су хришћанске лекције! Наше је само оно што другима дамо! Нека срца куцају за домовину!“

Акција је реализована кроз иницијативу Допунске школе на српском језику из Кристиансанда коју организује Министарство просвете и технолошког развоја Србије  и уз подршку Парохије Светог Димитрија Солунског у Кристиансанду и уз логистичку помоћ хуманитарне организације Нада-Håp из Осла,која помаже дјеци на Балкану и која је, у оквиру акције за Гаврила до данас сакупила 140 000 норвешких круна.