Лепо је сетити се, још лепше не заборавити

139

Дан примирија, државни празник Републике Србије, традиционално се обележава и у Франфурту на Мајни.  Због погоршане епидемиолошке ситуације и уведених нових мера, ове године  је то учињено само посетом Српском војничком гробљу у Франкфурту. Српско војничко гробље у Франкфурту на Мајни налази се на централном градском гробљу. На том делу војног гробља из Првог светског рата, почива укупно 42 српска и руска официра. Они су били ратни заробљеници официрског логора у Франкфурту, који је припадао такозваној осамнаестој војној инспекцији Немачког Кајзеррајха. На гробљу се налази и  спомен-обележје у облику православног крста – ,,Свети крст“.

Наставници Српске допунске школе у Хесену заједно са координаторком Биљаном Букинац поклонили су се сенима палих српских и руских хероја у Великом рату.  Обележавању Дана примирја  присуствовало је целокупно дипломатско особље Генерлног конзулата Републике Србије у Франкфурту, као и конзул Руске Федерације Димитриј Захаров и шеф протокола Никита Раевскиј. Уз интонирање српске и руске химне положени су венци, а отац Неђељко Ђокић је одржао парастос страдалима. Затим су сви присутни минутом ћутања одали почаст онима којима који су се за нашу слободу борили.

Наставници Српске допунске школе одржали су ове недеље и  низ тематских часова о Великом рату и Дану примирја, а све са једном мишљу: ,, Лепо сетити се, али још лепше не заборавити. Слава им и хвала.“