Међународна размена кроз иновативну наставу на даљину

166

У српској допунској школи у Нансију организован је школски излазак у Гимназију ,,Анри Лориц“, када су ђаци имали прилику да учествују у радионици едукативног карактера. У трајању од три школска часа, ђаци су присуствовали новом виду наставе на даљину, уз интерактивну мултимедијалну таблу, која је нашла пуну примену у међународној размени на релацији Француска-Швајцарска.

Тема обрађиване наставне јединице била је уметност. Радни језик је био француско-српски, уз симултани превод, а активност нумеричке природе је подразумевала: синхрону хибридну наставу, међународну размену на даљину са српском школом  из Цириха и дигитални час.

Циљеви предложене дигиталне активности били су бројни:

 • Стварање културног моста међу ученицима из различитих земаља (Француска – Швајцарска) с циљем упознавања српских ђака
 • Очување српског писма и језика ван Србије
 • Језички изазов
 • Специфични начини коришћења наставног материјала
 • Говор и експресија тела, лица
 • Оплемењивање путем уметности  која не познаје границе, ни језичке баријере, ни културолошке разлике
 • Едукативни интерактивни атеље
 • Дигитални атеље
 • Настава на даљину
 • Међународна размена на даљину путем видео-конференције
 • Хибридна настава
 • Коришћење интерактивне табле у настави и начин на који она потпомаже предавачу у организацији наставе, било уживо било на даљину
 • Снимање видео-записа и објављивање чланка у оквиру Делегације за дигитално образовање Академије Нанси-Мец

Радионица тј. истраживачки подухват је подржан од стране француског школства и Академске делегације за дигитално образовање, а носиоци и организатори атељеа, уз наставницу Наташу Францишковић, били су: дирекција Гимназије ,,Анри Лориц“, шеф пројекта ,,Гимназија 4.0“ за подручје Мерт и Мозел, наставница српског језика Јелена Ангеловски (као почасни гост) и информатичари.

Час се одвијао, истовремено, уживо и на даљину. Састојао се од два дела: теоријског (у виду PowerPoint презентације на тему сценске и драмске уметности) и практичног, који је подразумевао пантомиму међу ученицима из Цириха и Нансија, ,,каубојски” плес, гледање видео-записа на француском и српском језику на тему Француске виђене очима српског сликара Владимира Величковића, као и видео-записа о еволуцији плеса кроз историју.

Што се тиче мултимедијалног видео-пројектора и табле, основни циљ ових савремених учила је да се привуче што већа пажња ђака, да се подстиче и мотивише њихова боља интеракција, да настава буде занимљивија, да одговара образовним потребама савременог ученика и да допринесе постизању жељених исхода учења захтевног савременог друштва, о чему је већ било речи у претходним чланцима о иновативној настави на даљину.

Наставнице Јелена Ангеловски и Наташа Францишковић пажљиво су припремиле презентацију на језику земље порекла и земље боравка, а ђаци су се бавили питањем важности и сврхе постојања уметности, одгонетнули које све врсте уметности постоје путем мапе ума, научили нове термине на српском језику, аргументовали, плесали, глумили, усмено преводили непознате речи, нашли се у улози малих уметника и пантомимичара, а и сазнали, уз музичке спотове, колико је неопходно, у свакодневном животу, опуштање и препуштање машти, заносу и уметности. На крају часа, ученици су имали задатак да нацртају и представе своје уметничке радове.

Из приложеног видеа може се видети да су час и сам процес учења били атрактивнији, динамичнији и садржајнији. Осим учења и слушања понуђеног садржаја, радило се и на развијању ученичкиx дигиталних вештина, као и моторичким и аудио-визуелним компетенцијама, кроз игру, размену с вршњацима и активно учешће на часу.

Настава на даљину је и овог пута била интерактивна: ученици с друге стране екрана нису остали ,,приковани за столицу”, већ су и они, на кратко, заплесали и глумили с нама. Виртуелна учионица се тако, за тили час, претворила у праву малу креативну радионицу.

Напослетку, захваљујемо се стручном француском тиму, свим присутним ђацима из српске допунске школе у Цириху и Нансију (под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије), наставници Јелени Ангеловски и родитељима који су, својим ентузијазмом и подршком, допринели успешној реализацији изазовне, модерне наставе.