Ми смо мењале свој свет

наставне и ваннаставне активности у немачкој покрајини Хесен

112

Иако се због епидемиолошке ситуације настава у немачкој покрајини Хесен одвија од месеца новембра на даљину, наставници и ученици допунске наставе на српском језику редовно изводе све своје наставне и ваннаставе активности.

Месец март је био посвећен женама. Најмлађи ученици су на часовима српскога језика читали песме о мајци. Упознали су се са дирљивом поезијом Мире Алечковић и Бранка В. Радичевића, а затим инспирисани њоме и сами писали о својим мајкама и цртали портрете. Покушали си сликом и речју да покажу зашто је баш њихова мама – најбоља мама на свету. Као крајњи производ дечијег рада настала је и мала онлајн збирка, која је доступна следећем линку: https://anyflip.com/sankv/zqcm

Старији ученици су се упознали са знаменитим женама Србије. Након одслушане лекције имали су задатак да и сами направе мали истраживачки рад, а затим да својим вршњацима представе ко су биле жене које су имале довољно одважности и снаге да буду прве, у до тада, претежно мушким занимањима.

Животи познатих жена заинтересовали су их па су пожелели да историју оживе. Шест ученица допунске школе су се нашле у улогама Милице Хребељановић, Јефимије, Милунке Савић, Катарине Ивановић, Данице Томић и Јелисавете Начић у филму ,,Ми смо мењале свој свет“.  Филм је замишљен у виду шест монолога наводно пронађених у временској капсули. Премијерно је  приказан 9. априла 2021. године када је подељен на друштвеним мрежама, а пре филма приказани су најава и плакат, такође настали као резултат ученичког рада уз менторство наставника. Филм и најаву можете погледати на следећим линковима

https://www.youtube.com/watch?v=K6uBxNEdFiM

https://www.youtube.com/watch?v=DG2N18JAwRM

Наставнице још једном похваљују своје ученике који, иако суочени са бројним обавезама због целокупне ситуације, редовно похађају наставу на српском и показују колико воле српски језик, историју и традицију.