Награда за Мајнтал

139

Ученици Српске допунске школе из Мајнтала освојили су специјалну награду на међунардном  ИКТ филмском фестивалу за децу и младе у конкуренцији од преко 60 кратких филмова. Ова награда им је припала за филм ,,Рецепт за пријатељство“ који су снимили у сарадњи са наставницом Бојаном Ракоњац.

ИКТ ФилмФест је фестивал за децу и младе који окупља децу и омладину од 7 до 25 година, а тема овогодишњег конкурса била је Пријатељство. На конкурс је пристигло више од 60 документраних и играних филмова из осам европских земаља, што успех малишана из Мајнтала чини још већим. Завршница фестивала одиграла се у Новом Пазару од 12. до 14. новембра, када су приказани филмови и изабрани најбољи.

Филм ,,Рецепт за пријатељство“ настао је заједничким радом млађег, средњег и старијег  узраста. Жеља им  је била да покажу потрагу за тајанственим рецептом за пријатељство па филм почиње у кухињи која носи назив ,,Миланове и Ленине чаролије“. Милан ( Милан Дачић) сматра да се пријатељство, као и сваки слаткиш, може направити од брашна и шећера, али Лена ( Лена Бркић) има бољу идеју. Заједно крећу у потрагу за примерима пријатељства, а право место за то је тамо где је оно најискреније – међу децом. Млађи другари их својим примерима уче шта је то пријатељство, те ће се Лена и Милан на крају филма поново  наћи у својој кухињи и моћи рецепт да поделе са светом.

Следећи овај рецепт, ученици су и направили  филм заједничким радом, са пуно труда, креативности и уважавања туђег мишљења.  А када се овим састојцима дода љубав према матерњем језику, успех није могао да изостане.

Вест о освојеној награди обрадовала је ученике, њихову наставницу Бојану, али и родитеље који су велика и важна подршка у свим активностима Српске допунске школе. Награду су, како и доликује, прославили на првом заједничком часу. Иако је Лена тврдила да за пријатељство није потребан шећер, малишани су схватили да оно постаје јаче ако се повремено и заслади, па су се тога дана почастили тортом и слаткишима.

ИКТ ФилмФест и слични пројекти су одлична прилика да ученици из дијаспоре  граде нове везе са Србијом, али и да и се редовна настава обогати различитим креативним активностима кроз које ће ученици  још више заволети свој матерњи језик и своју земљу.

Филм „Рецепт за пријатељство“  је доступан на линку

https://www.youtube.com/watch?v=JakRMOIY798