Награде ученицима у покрајини Баден-Виртемберг

74

Божић је један од најзначајнијих и најрадоснијих хришћанских празника међу свим празницима. То је празник чија је порука истоветна за све који га славе – порука мира и љубави.

Инспирисани том радошћу и љубави према нашој богатој традицији  ученици Татјане Поповић, координатора допунске наставе и наставника у покрајини Баден-Виртемберг учествовали су на  четвртом литерарном  конкурсу „Табла“, чија је тема била Божић,  док су ученици наставнице Наташе Миленковић ове године учествовали на конкурсу „Краљевство бијелих рада“ , чија је тема конкурса била слободна што је додатно мотивисало ученике да на крилима маште пишу о чему год желе.

Поводом запажених резултата и освојених награда на овим конкурсима  Татјана Поповић, која предводи тим наставника покрајини Баден-Виртемберг, у улози координатора наставе истиче колико је важно да се у новонасталим околностима када нема непосредне наставе и даље посвећује пажња ваннаставним активностима у оквиру којих конкурси заузимају значајно место.

„Иако је ова школска година потпуно другачија од свих других, прилагођавајући се раду у новим условима, као и увек имамо велики број ваннаставних активности, у оквиру којих наше ученике мотивишемо да кроз различите активности исказују своје креативне потенцијале. Учествовање на конкурсима, на којима имају право учешћа и деца из дијаспоре, чине веома важан сегмент нашег образовно – васпитног процеса. Несебичан труд наставника и многобројна учешћа на конкурсима и овог пута су уродили плодом и одличним резултатима који су постигнути. Ученици су на конкурсу на тему Божића пренели на папир сву  своју радост Божића и божићних празника. Освојеним  наградама и признањима ученици српске школе у покрајини Баден-Виртемберг још једном су донели радост и српској школи и својим наставницама, родитељима и пријатељима наше школе, а мене као наставника учинили поносном“.

Њена ученица Миа Палежевић,која иде у 4.разред, за литерарни рад на конкурсу на  тему Божића освојила је трећу награду.

„Миа је мирна, тиха девојчица. Веома је вредна и одговорна и са великом озбиљношћу прилази задацима који јој се постављају. Пуна љубави према домовини она често све што види око себе пренесе на папир. Свој рад почела је да пише одмах, на самом часу и пером писца кренула у сусрет чаролији празника, али и конкурса.  Чаролију њеног литерарног рада жири је препознао и наградио и ја овом приликом и њој и свим ученицима који су учествовали на конкурсу упућујем срдачне честитке”, закључује Татјана Поповић.

И док прима честитке Миа објашњава колико је ова награда обрадовала.

„За мене је Божић и време уочи Божића најлепши период у години. Тада углавном идемо у Србију и радујем се када могу са бакама, декама и теткама да проведем празнике, а посебно зато што много волим снег и Стару планину. Зато је овај конкурс, посвећен Божићу, за мене веома посебан, и зато ми је овај успех веома битан.”

Поносна на резултате својих ученика је и наставница Наташа Миленковић.

„Ученици радо учествују на књижевним и ликовним конкурсима. Радују се дипломама, захвалницама, похвалама и књигама које су добили протеклих година. Ово је трећа година како учествујемо на овом конкурсу. На овогодишњем  конкурсу „Краљевство бијелих рада“ одазвао се велики број мојих ученика, чак четрнаесторо. Веома сам поносна на своје ученике који се истичу  књижевним стваралаштвом. На конкурс је пристигло око 700 радова, а чак троје ученика из Немачке је похваљено. Мислим да је то изванредан успех. Похваљена је ученица Валерија Станисављевић из Кирхајма која је написала песму „Како стићи до циља у чизмама од седам миља“. Валерија радо учествује на конкурсима, инспирише је домовина Србија, породица, другарство, воли да се игра речима и тако настају њена књижевна умећа. Недавно је освојила треће место на конкурсу „Домовина се брани лепотом и знањем“.  Дивно је радити са даровитом децом.“

Даровита Валерија са осмехом радости на лицу истакла је колико јој значе овакви успеси: „Бескрајно сам захвална жирију јер сам добила похвалу. Веома сам срећна због тога. Желим да се захвалим и мојој учитељици Наташи јер је и она заслужна за мој успех.“

„На конкурсу је, додаје наставница Наташа, похваљен и Лазар Јевтић, ученик четвртог разреда из Кирхајма. Лазар је изузетно вредан ученик, редован на настави и веома добро говори српски језик. Чита и пише ћирилицу, а радо и сам пише песме и приче. Воли да пише о породици, другарству, празницима и празничним обичајима. На конкурсу се представио песмом „Божићне чаролије“. Радити са оваквим учеником је право задовољство. Родитељи су такође веома поносни на његов успех.“ А сам Лазар поводом свог успеха додаје : „Драго ми је да сам учествовао и радујем се похвали.“

„Похвалу је добила и Ксенија Јевтић, ученица осмог разреда из Синделфингена. Ксенија је и претходних година добијала бројне награде и похвале за литерарне радове о отаџбини Србији, другарству, писала је о пролећу, а овог пута је похваљена за песму „Како стићи до циља у чизмама од седам миља“. Ксенија је одговорна, вредна и предана ученица. Воли да учествује у свим наставним и ваннаставним активностима и веома се радује успеху.

„Срећна сам јер сам имала прилику да радим са њом и надам се да ће након завршетка осмог разреда наставити да воли свој матерњи језик и да га негује као и до сада, „ истакла је Наташа. И Ксенија се радује успеху који је постигла. „Веома  сам се обрадовала када сам сазнала да сам похваљена. Много сам срећна и поносна.“

„Наставићемо и даље да учествујемо на конкурсима. Надам се и очекујем да ће се и остали ученици укључити и узети учешће на неком од наредних. Искуство показује да у сваком ученику лежи неки дар, таленат или вештина, а на нама, наставницима и родитељима  је да их откријемо и подстакнемо да их развијају. Диван је осећај не само за ученике, већ и за родитеље када се рад њихове деце истакне међу многобројним. Посебно је то велика мотивација за наставника који тиме добија потврду да је успео да мотивише ученика да своје мисли, осећања и размишљање преточи у песму или прозу. Успех чини вреднијим чињеница да је реч о деци која одрастају у средини где се српски језик говори само у породици и то не свакодневно“, изнела је свој закључак учитељица Наташа.

И за сам крај наставнице су искористиле прилику да уз одломак народне божићне здравице “Дај, Боже, здравља и весеља у овом дому, нека нам се рађају здрава дечица, нека нам рађа жито и лозица…“ пожеле срећан Божић и срећну Нову годину свим својим ученицима и родитељима са жељом да њихови ђаци и даље са поносом негују наше обичаје и традицију  и буду млади чувари нашег језика и културе који не заборављају своје корене.