Обележавање Дана државности 2021. године у Допунској школи на српском језику у иностранству

89

Ове године ученици и наставници Допунске наставе на српском језику у  Грчкој, Немачкој, Швајцарској, В.Британији, Норвешкој, Белгији, Данској и Јужноафричкој Републици. обележили су Дан државности кроз реализацију заједничке активности Виртуелни школски хор – химна Боже правде.

Идеја за ову активност потекла је од наставнице Љубице Покрајац која оставрује наставу на српском језику у грчкој покрајини Тесалија, у  градовима у Волос и Лариса.

Наставница Љубица је поводом школске славе Свети Сава реализовала виртуелни хор када су ученици који похађају наству на српском језику певали светосавску химну. Видео је са великим одушевљењем примљен од стране ученика, родитеља и српске заједнице. Зато је Љубица предложила да се поводом Дана државности удружимо и направимо виртуелни хор у којем ће учествовати ученици из земаља у којим је као координатор задужена Биљана Букинац.

Све колегинице и колеге одушевљено су прихватиле идеју и поздравиле заједнички подухват. Позив за учешће као и упутство о начину снимања упућено је свим ученицима који су укључени у наставу на српском језику у Грчкој, Немачкој, Швајцарској, В.Британији, Норвешкој, Белгији, Данској и Јужноафричкој Републици.

Одазвало се укупно 230 ученика, а њихове појединачне снимке, колегиница Љубица је објединила у један јединствен снимак. Продукт ове заједничке активности је виртуелни школски хор у којем учествују ученици од севера до југа Европе, па све до Јужне Африке.

У време пандемије настава  на српском језику у Немачкој, Швајцарској, Грчкој, Великој Британији, Новешкој, Данској, Белгији и Јужноафричкој Републици углавном се оставрује  на даљину, а наши ученици остају ускраћени за учешће у вананставним активностима где су имали прилику да уче једни од других на неформалан начин.

Идеја је  потекла је од наставнице Љубице Покрајац која оставрује наставу на српском језику угрчкој покрајини Тесалија у  градовима у Волос и Лариса. Љубица је поводом школске славе Свети Сава реализовала виртуелни хор где су ученици певали светосавску химну. Видео је са великим одушевљењем примљен од стране ученика, родитеља и српске заједнице у грчкој покрајини Тесалији. Зато је Љубица предложила да се поводом Дана државности удружимо и направимо виртуелни хор у којем ће учествовати ученици из земаља у којим сам као координатор задужена. Све киолегинице и колеге одушевљено су прихватиле идеју и поздравиле заједнички подухват.

У снимању видеа учествовало је 229 деце из седам земаља: Грчка, Немачка (покрајине Хесен, Берлин, Хамбург, Баварска, Бремен), Швајцарске, Данске, Норвешке, Белгије и Јужноафричке Републике. Тако су се захаваљујући трду  ученика и наставника, а пре свега колегинице Љубице Покрајац, ујединила деца од севера до југа Европе, па и до Јужне Африке. Захваљујући савременим технологијама оставрили су заједнички наступ, а да се никада нису видели.

Организацију приреме монтаже овог снимка спровела је наставница Љубица Покрајац. Она је сачинила детаљно упутство о начину снимања са свим потребним инструкцијама. Упутство и речи химне смо затим послали свим наставницима, а они проследили ученицима.

Одазвало се 229 ученика и снимци су послати Љубици која је све монтирала и уклопила у овај сјајан видео.

Колегиница Љубица је уложила доста времена, рада и труда да овај видео изгледа овако и на томе смо јој веома захвални.

Свакако о томе би Љубица могла више и аутентичније да извести.