Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

38

У оквиру сарадње допунске наставе на српском језику и Генералног конзулата у Штутгарту и Минхену, симболично је обележен Дан примирја. Несебичним залагањем свих наставника ангажованих од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, у просторијама оба Конзулата, у Штутгарту 10.11, у Минхену  08.11. 2021, постављене су изложбе дечјих радова на тему Великог рата, у које су  ученици из свих делова покрајине Баден-Виртемберга и Баварске, преточили стечена знања са часова српског језика и историје у ликовно стваралаштво. Тим поводом, на отварању изложбе у Конзулату у Штутгарту, генерални конзул Драган Димитријевић,  рекао је :

„Ово је још један показатељ изванредне сарадње Генералног конзулата у Штутгарту и наставника који реализују наставу на српском језику у покрајини Баден-Виртемберг на челу са координаторком Татјаном Поповић. Из дечјјих радова се види да су наставнице успеле да приближе деци овај историјски период ратног вихора и  укажу на значај обележавања Примирја и важност сећања на све жртве рата.“

У оквиру изложбе у Штутгарту, поред  симбола празника и цртежа попришта славних битака и споменика палим борцима, мали уметници великог срца, изражавајући своју креативност, по слободном избору сликали су и војсковође и хероје Великог рата. Многе цртеже красили су ликови јунака Колубарске битке, војводе Живојина Мишића, јунака Церске битке, војводе Степе Степановића, српске хероине Првог светског рата, Милунке Савић, жене са највише одликовања у историји ратовања, као и њиховог омиљеног јунака Великог рата, малог Момчила Гаврића, који је са само осам година стекао чин каплара и био учесник Солунског фронта. Изложбу су украсили и национални симбол Србије, српски опанак, као и минијатурна биста српског војника израђени од глине вештим рукама ученика из Манхајма.

Симбол Дана примирја у  Србији је цвет Наталијина рамонда, који је добио име  по краљици Наталији и који је због способности да се потпуно опорави и након што му се и последња латица осуши, у ботаници познат и као цвет феникс. У оквиру креативних радионица, током ваннаставних активности, ученици из Дегерлоха направили су прегршт ових цветова, у облику амблема, које су сви посетиоци Конзулата у Штутгарту, у недељи празника,  добили на поклон како би њиме поносно украсили своје ревере.

Захваљујући успешној сарадњи српске школе и Генералног конзулата, у просторијама конзулата у Минхену, 8. новембра наставнице Александра Цветковић из Инголштата, Ивана Ђурић из Пасауа, Гордана Будиша из Нирнберга и Татјана Хот из Минхена, такође су поставиле тематску изложбу радова  свих својих ученика који похађају наставу на српском језику у покрајини Баварска. У знак сећања на хероје који су страдали у Првом светском рату, њихови ђаци су портретима генерала и војвода Великог рата и хероја који су страдали у Првом светском рату цртежима ордења, народне ношње, ћилима,  исказали  своју љубав према отаџбини.

Поводом изложбе дечјих радова, генерални конзул у Минхену, Божидар Вучуровић истакао је да су деца српске допунске школе у Баварској свим својим радовима цртаним пером срца, показала колико су научили и колико воле своју земљу, али и српску школу. Након отварања изложбе генерални конзул је свим наставнцама поклонио амблем Наталијине рамонде, које ће оне  са поносом носити на реверу.

На Дан примирја, делегација Генералног конзулата у Минхену, на челу са генералнм конзулом Божидаром Вучуровићем положила је венац на гробљу српских заробљеника страдалих у логорима у Баварској током  Првог  светског рата.

Обележавањем Дана примирја у просторијама Генералног конзулата  и у Штутгарту и и у МИнхену, још једном је одато  поштовање жртвама предака и страдалих бораца Великог рата, док су изложбе дечјих радова, још једна у низу успешних ваннаставних активности у којима се осликава стечено знање ученика и приказује начин на који ученици негују однос према националној свести, идентитету, култури и историји. И оно што је најважније, све активности и сваки рад на свакој изложби, независно од теме, приказује пре свега немерљиву дечју љубав према својој отаџбини.

Текст написале Татјана Поповић и Татјана Хот