Почела са радом Српска допунска школа у Ротердаму

99

У суботу, 11. Септембра 2021. године почела је са радом Српска допунска школа у Ротердаму.

Под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и потпомогнута од стране удружења СОП Ротердам и Амбасаде Републике Србије у Хагу, школа је у модерном простору Меланцхтхон Сцхиеброек, отворила своја врата првим ученицима.

Значај овог догађаја посведочили су својим присуством амбасадорка Републике Србије Ксенија Миленковић, конзул Бранислав Грбић, Милан Вукас, председник удружења СОП Ротердам и професор Радомир Николић, наставник некадашње допунске школе у Ротердаму.

Они су се пригодним речима обратили присутној деци и родитељима и поздравили ову важну иницијативу.

Прве ђаке дочекала је професорка српског језика и књижевности Биљана Крчум, која има петнаестогодишње искуство рада у просвети.

Школа је започела са радом у Ротердаму, али је идеја да се допунска одељења отварају и у осталим градовима Холандије. Важно је да образовање на нашем језику буде доступно свој деци која буду имала жељу и потребу да учврсте везе са отаџбином.

Настава ће се одвијати према програму Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије за основно образовање и васпитање у иностранству. Предвиђена су три школска часа недељно на којима ће се учити српски језик, ћирилично писмо и проширити знање о историји, географији, традицији и култури Србије. У школу могу да се упишу деца од 6 до 14 година. Ђаци су подељени у три старосне групе: млађа (први и други разред), средња (трећи, четврти и пети разред) и старија (шести, седми и осми разред).

На крају сваке школске године, ученици ће добити званичне ђачке књижице са оценама, а на крају осмог разреда и Уверење о завршеном школовању.

За координацију образовно-васпитног рада у Ротердаму задужена је координаторка Биљана Букинац:

„Веома смо поносни на чињеницу да се настава на српском језику у иностранству шири и да сваке године наша мрежа школа постаје богатија за групе у новим државе. Велико нам је задовољство да нам се ове школске године придружила Краљевина Холандија са две групе у Ротердаму и верујемо да ће се у наредном периоду стећи услови за формирање нових група и у другим градовима. Захвални смо српској заједници и господину Милану Вукасу на труду уложеном у припреме за отварање групе, а Амбасади РС у Холандији за целокупну логистику и ефикасну сарадњу са Министарством просвете, науке и технолошког развоја које је организатор образовно-васпитног рада у иностранству. Настава на српском језику у Ротердаму постала је део образовног система Републике Србије и нашим новим ђацима желимо пуно задовољства у радости у учењу и дружењу.“