Поносни на наше ђаке

60

Иако је ова школска година потпуно другачија од свих других, прилагођавајући се раду у новим условима, ђаке допунске наставе на српском језику у покрајини Баден-Виртемберг не спречава да реализују велики број ваннаставних активности.У оквиру тога, тим наставника српске допунске школе у покрајини Баден-Виртемберг мотивише своје ученике да кроз различите активности исказују своје креативне потенцијале. Дуг је пут од идеје до реализације, од првог потеза оловке, преко учешћа на конкурсу и на крају награде. Пут маште и креативности, којим деца пролазе током стварања својих радова, такође је и пут образовања, на којем деца уче и стичу нова сазнања.

Несебичан труд ученика и многобројна учешћа на конкурсима и овог пута су уродили плодом и одличним резултатима који су постигнути.

Једна од ученица која је освојила прву награду на литерарном конкурсу „Свети Сава, принц и просветитељ“  је  Миа Палежевић. Своје радове пише пером љубави. Иако има свега 11 година, њени радови могу бити конкуренција и старијим ученицима.

,,Миа је мирна, тиха девојчица. Веома је вредна, одговорна и са великом озбиљношћу приступа задацима који јој се постављају. Она често све што види око себе пренесе на папир. Миа поседује способност да своје мисли на емотиван, искрен и јединствен начин преточи у реченице, како на свом матерњем тако и на немачком језику. Али када то чини на свом језику, уткана је у све те приче љубав према својој домовини и свему што је подсећа на њен народ“, закључује Татјана Поповић, Миина наставница.

И док и даље вредно пише, Миа објашњава колико ју је ова награда обрадовала: „Волим да читам песме, али више волим да пишем приче. Изненађена сам и срећна због освојене награде, посебно зато што моји другари у Немачкој не знају ко је био Свети Сава. Али сада, када им се будем похвалила, биће ми веома драго да и они чују причу о њему и колико је он добра чинио.“

Миина мајка и њена највећа подршка истакла је:

„Као православни хришћани, иако живимо далеко од своје домовине, веома нам је важно да негујемо праве вредности, да учимо децу темељима православља и нашој историји, а веома важну улогу у томе има допунска школа на српском језику. Мени лично сама награда не значи пуно, али се свакој награди веома обрадују Миине баке, деке и тетке који живе у Србији. Труд који деца улажу мени вреди много више. Драго ми је да се наша деца у дијаспори баве тим темама, да су у том смислу креативна, а нарочито у ово тешко време. Хвали Мију и учитељица у немачкој школи да лепо пише, али када она успе да се изрази на свом матерњем језику, то је за мене лично највећа награда!“

Да воли да пише песме, показао нам је Дамјан Шљука, ученик 3. разреда допунске наставе на српском језику у Штутгарту. Он је на конкурсу „Свети Сава, принц и просветитељ“ добио похвалу за свој литерарни рад. Да се труд и упорност исплате, уверио се и сам Дамјан. Дечак чистог срца, баш као и његове песме, најрадије воли да стихове које напише прво подели са члановима своје породице. Колика су подршка њему његови најмилији, поделила је са нама мама Драгана:

„Дамјан зна да увјек радо слушамо његове стихове које често пише уз неке своје шале, којима се тада сви заједно смејемо, а стихове који тада настану од срца подржавамо и бодримо. Кроз пјесму дјеца могу најлакше да савладају језик. Док су наша дjеца била мала, ми смо са њима измишљали пјесмице, док им је тата свирао на гитари, тако да смо уз игру његовали смисао за слагање стихова.“ То је сигурно и кључ успеха, који је пред Дамјаном.

Да ученици поред писања песама и прича воле и да сликају и цртају, показале су ученице наставнице Јоване Кнежевић, Кристина Бреснопољац и Николина Дугић. Тема конкурса  ”Свети Сава, принц и просветитељ” инспирисала је ученице да кроз ликовни рад изразе свој таленат, надахнуте мислима о нашем првом просветитељу и учитељу.

Николина Дугић, ученица из Штутгарта, добила је похвалу за свој рад. Ученица је петог разреда допунске наставе на српском језику, редован је ученик и радо учествује у свим активностима српске допунске школе. У вези са похвалом коју је добила за свој рад, изјавила је: ”Обрадовала сам се када сам чула за конкурс. Пошто сам већ насликала икону Светог Николе, наше крсне славе, пожелела сам да насликам и Светог Саву. Веома сам поносна и узбуђена што је баш мој рад похваљен и што је моја слика објављена у новинама. Јако сам срећна.”

Кристина Бреснопољац са својим радом такође је учествовала на конкурсу ”Свети Сава, принц и просветитељ”, на којем је освојила другу награду.

Кристина је ученица деветог разреда немачке школе. Са својим млађим другарима редовно присуствује настави српске допунске школе, као и часовима који се одржавају онлајн. Жељна знања и веома активна на часовима допунске наставе, Кристина је велики узор и пример својим другарима.

О свом учешћу на конкурсу изјавила је: ”Разлог због којег сам одлучила да насликам икону Светог Саве јесте моја љубав према сликању и уметности. Имамо пуно икона у кући, а свака ме на другачији начин фасцинира, па ми је ово такмичење било нека врста изазова, као и прилика за ново искуство. Свети Сава је заштитник наших школа. Као први просветитељ помогао нам је да будемо отворени за све што нам свет нуди. Захваљујући њему, данас смо сви мудрији и образованији. Зато ми је била велика част да насликам овај рад и на тај начин изразим захвалност за све што нам је Свети Сава пружио.”

У вези са тим, наставница Јована Кнежевић са нама је поделила своја искуства и запажања: ”Ученици се веома радују сваком виду потврде и похвале за оно што раде, а посебно их радује када угледају понос на лицима својих родитеља. Трудићу се да и даље мотивишем своје ученике да своје мисли и осећања изразе кроз писану реч или ликовни израз. Врло сам задовољна напретком својих ученика. Посебно ме радује интересовање које показују за  учешће у разним ваннаставним активностима, у којима сваки ученик личним печатом може доказати да је највеће богатство оно које човек има у свом уму и срцу, а које нико не може да одузме.“